Region 25.11.2021.

KRIVOKAPIĆ: Formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori potez visokog rizika

ČITANJE: 3 minute

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da bi formiranje manjinske vlade bilo visokorizičan potez, ali i dodao da je spreman da se odazove svemu što odluči skupštinska većina.

„To bi bio visokorizični potez i ne znam gde bi doveo Crnu Goru. U svakom slučaju sve ono što odluče političari, naravno sa 41 poslanikom, ja ću se odazvati tome. Najlakše je tražiti da premijer podnese ostavku jer će svi ostali biti relaksirani tim činom i neće maske pasti do kraja. Maske moraju do kraja da padnu“, rekao je Krivokapić, prenose agencije.

Na pitanje novinara kako komentariše mogućnost formiranja majinske vlade on je dodao: „Srećno svima bilo, samo neka je na dobrobit Crne Gore“.

U Crnoj Gori se sve više govori o formiranju manjinske vlade koju bi činilo Građanski pokret URA Dritana Abazovića i manjinske stranke, a koji bi imao podršku Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Na pitanje o kući u Bijeloj Krivokapić je kazao da za tu kuću nema građevinsku dozvolu i dodao da je krenuo je u proceduru legalizacije, ali se čeka dugo.

„Tu kuću smo pravili kao i svi ostali u to vreme. Prvi sam krenuo sa zvaničnom procedurom da dobijem dozvolu. Ja ću da izmirim sve svoje obaveze. Ja ne bežim iz Crne Gore već ostajem u njoj“, naveo je Krivokapić.

Crnogorski premijer je demantovao da su njegove ćerke viđene u pijanom stanju.

„To što ste čuli za moje ćerke nije tačno. To je bio dan kad je jedna moja ćerka bila u Beogradu, a druga kretala za Beograd. Iako mene bije glas da ja pijem, moje ćerke to ne rade“, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje kako komentariše navode pojedinih medija da su njegove ćerke uključene u kampanju za lokalne izbore, posebno u Mojkovcu.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je stabilna, „bezbedonosno na možda najvećem nivou“, što je, kako je rekao, potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom njihovog susreta u Briselu.

Na pitanje da li je ugrožena njegova bezbednost odgovorio je da je to prirodno kada „udarite na duvansku mafiju, građevinsku“, ali da ne želi da priča o tome.

„Svako radi svoj posao, da li je ovo moja potonja ura kao premijera, ne brinem. Šta bude, biće“, rekao je on.

Popis stanovništva možda naredne godine u oktobru

On je istakao da će Vlada ubrzo predložiti Skupštini zakon o popisu stanovništva koji bi mogao biti organizovan posle lokalnih izbora u oktobru 2022. godine.

„Nacrt zakona o popisu je napravljen. Po svim saznanjima koje imamo vrlo brzo će biti završene sugestije Evropske komisije. Tako da bi već nakon toga na prvoj sledećoj sednici Vlade bio usvojen“, kazao je on u parlamentu odgovarajući na pitanja poslanika.

Krivokapić je kazao da postoji preporuka EU, da se godini u kojoj se održavaju izbori ne održava se popis.

„Ali ako bude postojala volja, ne vidim zašto ne bi organizovali popis možda u oktobru sledeće godine“, naveo je Krivokapić odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog Kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića kada će biti organizovan popis.

On je dodao da treba videti kako će se desiti popis kada se u prvoj polovini naredne godine održavaju lokalni izbori u 13 opština.

(SB)