Region 11.11.2020.

KRIVOKAPIĆ NA ISPITU: Crnogorski parlament bira novu vladu 2. decembra

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je sjednicu na kojoj će biti obavljen izbor nove Vlade Crne Gore za 2. decembar, a ne kako su prethodno dogovorili šefovi poslaničkih klubova 24. novembra.

Do odlaganja sjednice Skupštine došlo je nakon konstatacija opozicionih stranaka i crnogorskih nacionalnih organizacija da se prvobitni datum održavanja sjednice Skupštine 24. novembar „podudara sa 102. godišnjicom Podgoričke skupštine“ na kojoj je Crna Gora 1918. godine izgubila državnost i dinastiju (Petrovića), prenosi RSE.

Šef parlamenta Aleksa Bečić je u saopštenju naveo da će se rasprava o izboru nove Vlade održati 2. decembra želeći da tim odlaganjem izbjegne zloupotrebe, podjele, neslaganja, te skretanje pažnje sa gorućih tema i izbora nove Vlade.

Bečić je odbacio optužbe o navodno namjernom određivanju datuma izbora nove Vlade u vrijeme godišnjice „Podgoričke skupštine“ činjenicama: da su prethodni šef parlamenta i prethodna Vlada izabrani u periodu od 24. do 28. novembra 2016. godine i da je datum izbora nove Vlade Crne Gore određen konsenzusom svih partija na kolegijumu.

Prethodno je Demokratska partija socijalista najavila da će tražiti promjenu datuma održavanja sjednice parlamenta, a Socijaldemokratska partija je ocijenila da bi se „nesrećni izbor datuma sjednice mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera“.

Na sjednici Skupštine 2. decembra mandatar Zdravko Krivokapić treba da predstavi program Vlade Crne Gore i predstavi budue ministre. Krivokapić je do sada predložio 12 imena za buduće ministre. U međuvremenu je odustao Nikola Terzić koji je bio predložen za ministra unutrašnjih poslova. Mandatar Krivokapić bi trebalo da saopšti novi predlog za to ministarstvo.

(SB/Banjaluka.net)