Region 27.05.2021.

KRIVOKAPIĆ: Neću podnijeti ostavku, mogu me samo smijeniti, ĐUKANOVIĆ: Funkcija mu izmiče

ČITANJE: 2 minute

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da neće podnijeti ostavku dok ne bude smijenjen.

Krivokapić je rekao novinarima u Skupštini Crne Gore da se o rekonstrukciji Vlade može razgovarati ali na principima koji predstavljaju ekspertsku vladu.

Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, Krivokapić je naveo da su neke političke partije, koje nemaju eksponirane predstvanike direktno u vlasti, možda sa pravom nezadovoljne i da ih razumije, prenosi Srna.

“Ali ne možete da pravite ustupke pojedinačno i u interesu jedne, a ne druge grupacije. Mislim da je u ovom trenutku ekspertska vlada lijek za sve”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da jedino ima obavezu prema građanima koji čekaju boljitak.

“Ja ih neću napustiti, ali ako me neko smijeni, naravno sa zadovoljstvom ću se vratiti svojoj esencijalnoj profesiji”, rekao je Krivokapić.

“Fanatična opsjednutost”

Predsednik Milo Ðukanović pozvao je danas premijera Zdravka Krivokapića da se koncentriše na funkciju koju obavlja, a koja mu, kako kaže, neumitno izmiče iz ruku.

ukanović je to saopštio reagujući na izjavu Krivokapića u parlamentu da je predsednik tužilački zakon vratio na ponovno odlučivanje iz “straha da možda ne bude prvi koji će biti procesuiran”, prenose agencije.

Ðukanović poručuje da je krajnje vrijeme da Krivokapić, umjesto praznih pretnji upućenih na nedostojan način u zakonodavnom domu Crne Gore, konačno odgovori na postavljena pitanja poslanika.

– Umjesto fanatične opsednutosti likom i delom predsednika Crne Gore, bilo bi svrsishodno da se, ukoliko može, predsjednik vlade koncentriše na obnašanje funkcije koja mu neumitno sve više izmiče iz ruku – poručio je Ðukanović u saopštenju dostavljenom medijima.

Ðukanović je izjavu Krivokapića u Skupštini ocenio kao potvrdu činjenice da je, kako navodi, “strah stanje u kome se nalazi um i rasuđivanje slabih”.

– Ozbijno kršenje nezavisnosti Tužilačkog savjeta, kao i jasno iskazano mišljenje Venecijanske komisije da ”nije uvjerena da je opseg reformi dovoljan u pogledu sprečavanja rizika od politizacije Tužilačkog savjeta”, samo su dio razloga koji su jasno iskazani od Predsednika Crne Gore prilikom vraćanja Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu – saopšteno je iz Kabineta.

Istakao je i a je današnja izjava predsednika vlade jasna i nedvosmislena poruka evropskim partnerima i crnogorskim građanima, da je usvojeni Predlog zakona potvrda snažnog političkog uticaja na nezavisnost pravosuđa.

(SB)