Region 23.10.2020.

KRIVOKAPIĆEV PRIJEDLOG: Njegovoj koaliciji osam, Bečiću pet, Dritanu tri resora u novoj vladi

ČITANJE: 4 minute

Mandatar za sastav nove vlade i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić napravio je nacrt podjele resora u novoj vladi, saznaje „Dan“. Prema nezvaničnim izvorima, taj nacrt treba da bude usaglašen sa konstituentima nove vlasti narednih dana.

Po tom nacrtu, koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ bi pripalo osam resora i jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore. U pitanju su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave, piše podgorički dnevni list “Dan”.

Po predlogu mandatara Krivokapića, koaliciji „Mir je naša nacija” bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo inostranih poslova. Koaliciji koju predvodi Aleksa Bečić pripalo bi i mjesto potpredsjednika Vlade.

Koaliciji „Crno na bijelo“ bi pripalo potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, i resora odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture i medija.

Krivokapić je mjesto ministra finansija zadržao za eksperta po svom izboru, kao i mjesto generalnog sekretara Vlade.

Nacrtom je predviđeno i da čelne pozicije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Upravi policije pokrivaju profesionalci koje će da kadrira URA.

Prethodno su sve koalicije imale obavezu da Krivokapiću kao mandataru dostave spisak resora za koje smatraju da ih mogu voditi kvalitetni ljude iz njihovih redova. Krivokapić se u međuvremenu sastao sa rukovodiocima nekih stranaka i sada je napravio selekciju u vidu nacrta po kome bi trebalo da teku dalji pregovori. Prema našim saznanjima, izmjene nacrta mogle bi biti minimalne u odnosu na predloženo.

Demokratska partija socijalista je na izborima održanim 30. avgusta izgubila vlast nakon tri decenije, a pobjedu su odnijele koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koja je osvojila 27 mandata, „Mir je naša nacija“, koja je uzela deset mandata, i „Crno na bijelo“ sa četiri mandata. Na konstitutivnoj sjednici odražanoj 23. septembra za predsjednika Skupštine izabran je Aleksa Bečić, a u nastavku iste sjednice održane početkom ove sedmice izabrani su predsjednik i 12 članova Administrativnog odbora, koje važi za najvažnije skupštinsko tijelo. Na istoj sjednici trebalo je da budu izabrani i potpredsjednici Skupštine, ali do toga nije došlo, s obzirom da, kako je pojašnjeno, to treba da se odvija paralelno sa formiranjem vlade, kako niko ne bi bio zakinut.

Medojević cilja funkciju vicepremijera

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević kazao je juče na pres-konferenciji da će odustati od toga da njegova partija vodi Ministarstvo odbrane i da će taj resor prepustiti koaliciji „Crno na bijelo“ ukoliko dobiju mjesto potpredsjednika Vlade za reforme, demokratsku tranziciju i korodinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

– Nadam se da će mandatar sagledati interes zemlje i nacije. Ogromna su očekivanja glasača Pokreta za promjene. PzP je osvojio pet mandata, a „Crno na bijelo“ četiri, i mi ne tražimo više od njih. Pokazali smo spremnost da svoju ponudu svedemo na jedno potpredsjedničko mjesto bez portfelja, odnosno bez resora, ali koje će se baviti reformama – rekao je Medojević.

Na pitanje da li će glasati za formiranje Vlade ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, on je odgovorio da će glasati za to i ukoliko se ispostavi da nova vlada nije reformska, ali će stranačkim organima predložiti da ne učestvuju u takvoj vladi.

– Naša politička pozicija je da ćemo glasati za svaku vladu u kojoj nema DPS, bili mi u njoj ili ne. Ako ne bude reformska vlada, predložiću organima PzP-a da ne budemo dio te vlade, jer bi to bila ogromna prevara i izdaja naših birača. Poslije ovoliko časne opozicione borbe godinama, meni ne pada na pamet da se brukam zbog šake vlasti – poručio je Medojević.

On je ocijenio da se mandatar Zdravko Krivokapić ponaša kao peti poslanik koalcije „Crno na bijelo“, a ne kao nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“.

Krivokapić sa Mandićem i Abazovićem

U okviru pregovora o sastavu nove vlade, mandatar Zdravko Krivokapić se juče sastao da predstavnicima Demokratske Crne Gore. Kako saznaje Dan, on će se danas sastati sa liderom Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i čelnikom GP URA Dritanom Abazovićem.

Krivokapić je više puta tokom ove sedmice saopštio da neće davati izjave za javnost dok se ne formira vlada, a sve u cilju veće posvećenosti zadatku koji mu je povjeren kao mandataru, a i zbog odgovornosti svih učesnika u tom procesu prema građanima.

(SB/Banjaluka.net)