Biznis 26.11.2021.

KRIZA: Nestašica gnojiva podiže cijenu hrane

ČITANJE: 1 minuta

Globalna nestašica gnojiva podiže cijenu hrane i izlaže siromašnije zemlje opasnosti krize u snabdijevanju hranom, rekao je izvršni direktor švedskog proizvođača gnojiva Yara International Svein Tore Holsether.

Cijene plina snažno su porasle u posljednje vrijeme, a skuplji plin povećava i troškove proizvodnje gnojiva i utiče na cijene hrane u cijelom svijetu, objasnio je Holsether za BBC.

Plin je sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva.

Yara je vodeći proizvođač amonijaka u svijetu, koji je danas više nego trostruko skuplji no što je bio prošle godine.

Kompanija je, po Holsetheru, bila prisiljena smanjiti dio proizvodnje zbog viših cijena plina, što je dovelo do nestašice gnojiva, prenosi Index.hr.

“Najveći uticaj biće na zemlje u razvoju”

Nestašica će najviše uticati na zemlje u razvoju, budući da će se prinos smanjiti, a cijene hrane porasti, upozorio je čelnik švedske kompanije.

“Situacija je uistinu zastrašujuća, suočavamo se s krizom u snabdijevanju hranom, a najteže su pogođeni ranjivi”, naglasio je Holsether.

“Za ljude u tim zemljama to je pitanje života ili smrti”

Za ljude u zemljama u razvoju to je pitanje života ili smrti, ne samo udarac na novčanik, dodao je.

Manje gnojiva znači da poljoprivrednici u zemljama u razvoju neće moći saditi tako učinkovito, pa će urod biti manji, objasnio je.

Situacija je, po Holsetherovim riječima, “vrlo nestabilna” i potrebni su potpora i financiranje UN-ovog Svjetskog programa za hranu “kako bi se izbjegla masovna glad”.

(A.M.)