Kriza u Hrvatskoj: MOST izbacio jednog od lidera

drago_prgomet
Koalicija MOST je saopštila da jednog od lidera Dragu Prgometa više ne smatra svojim članom zbog toga što je vodio lične pregovore sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Kako prenose hrvatski mediji, Nacionalno vijeće koalicije MOST je saopštilo da Prgomet više nije član MOST, ali da će zadržati svoj mandat u Saboru.

– MOST uvažava Prgometa kao poslanika, bez obzira da li će i dalje delovati nezavisno, priklanjajući se koaliciji MOST ili će se prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji – navodi se u saopštenju.

Ovakva odluka je obrazložena time da je Prgomet bez znanja Nacionalnog vijeća pregovarao o postizbornoj koaliciji sa aktuelnim premijerom i liderom SDP Zoranom Milanovićem, dok su ostali članovi Nacionalnog vijeća i budući poslanici vodili unutrašnje razgovore o postizbornoj politici.

– Poslije sednice Nacionalnog vijeća, četvoročlana delegacija u kojoj je bio i Drago Prgomet zvanično je razgovarala sa SDP i HDZ, a posle toga su se tri člana vratila na nastavak prekinute sednice Nacionalnog vijeća – ističe se u saopštenju.

Hrvatski mediji su prethodno najavili ovakav scenario, uz navode da je sa mesta portparolke MOST smenjena Prgometova saradnica, posle čega je on najavio da se neće oglašavati u javnosti.

Koalicija MOST je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila 19 mandata u hrvatskom Saboru i čeka se njena odluka o tome kojoj koaliciji će pružiti podršku, onoj koju predvodi SDP Zorana Milanovića ili listi sa čelu sa HDZ Tomislava Karamarka.

Jedan od lidera MOST Božo Petrov je predložio da se oformi jedinstvena vlada koju će činiti dve najveće partije, međutim ta opcija je malo vjerovatna zbog stavova koje su predsednici SDP i HDZ iznosili prije i tokom predizborne kampanje.

(B92)

DODIK: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku. “Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima”, naveo je on. Istakao je da

DODIK: Komšić bi da u BiH ostavi problem migrantske krize 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom veta koji je uložio oko angažovanje Fronteksa na granicama BiH, da je cilj da se problem migrantske krize riješi, a ne produbi. – Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Fronteksa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja.

SLAVLJE U PRVENSTVU BiH Igokea savladala Čapljinu

Košarkaši Igokee teže od očekivanog savladali su Čapljinu u zaostaloj utakmici prvenstva Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića je slavila na gostovanju 85:80, a domaći tim je pružio sjajan otpor i imao je i prednost nakon prvih 20 minuta.  Ipak u nastavku je Igokea uspjela da preokrene i dođe do trijumfa te tako preuzme prvo

SDS prihvata Radovića, ali ne i Jarića

Milan Radović pregovara sa SDS-om oko svog daljeg angažmana u ovoj stranci, a simpatije za njegov dolazak ne krije ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji bi Radovića volio da vidi i kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Računica je jednostavna. Šarović je mišljenja da će opozicija ko god bude kandidat izgubiti izbore od aktuelnog gradonačelnika Igora

Supruga Krunićevog tjelohranitelja uzalud došla, Sud plaća grešku

Uzalud je u Banjaluku iz Pala danas došla Tatjana Pavlović, očekujući da će svjedočiti na početku suđenja optuženima za ubistvo njenog supruga Žarka Pavlovića i njegovog poslodavca, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Suđenje, iako je najavljeno, nije počelo, a sve i da jeste, ne bi svjedočila, pošto joj je, kako joj je rečeno u sudnici banjalučkog

SASTANAK KOD CVIJANOVIĆEVE: Razgovor o demografskoj situaciji u RS i unapređenju populacione politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razgovarano o demografskoj situaciji u Srpskoj i mjerama koje institucije Srpske sprovode s ciljem unapređenja populacione politike. Sastanku kod predsjednika Srpske, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri Sonja Davidović, Natalija Trivić, Srđan Rajčević i