Politika 12.11.2015.

Kriza u Hrvatskoj: MOST izbacio jednog od lidera

ČITANJE: 2 minute
drago_prgomet
Koalicija MOST je saopštila da jednog od lidera Dragu Prgometa više ne smatra svojim članom zbog toga što je vodio lične pregovore sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Kako prenose hrvatski mediji, Nacionalno vijeće koalicije MOST je saopštilo da Prgomet više nije član MOST, ali da će zadržati svoj mandat u Saboru.

– MOST uvažava Prgometa kao poslanika, bez obzira da li će i dalje delovati nezavisno, priklanjajući se koaliciji MOST ili će se prikloniti nekoj drugoj političkoj opciji – navodi se u saopštenju.

Ovakva odluka je obrazložena time da je Prgomet bez znanja Nacionalnog vijeća pregovarao o postizbornoj koaliciji sa aktuelnim premijerom i liderom SDP Zoranom Milanovićem, dok su ostali članovi Nacionalnog vijeća i budući poslanici vodili unutrašnje razgovore o postizbornoj politici.

– Poslije sednice Nacionalnog vijeća, četvoročlana delegacija u kojoj je bio i Drago Prgomet zvanično je razgovarala sa SDP i HDZ, a posle toga su se tri člana vratila na nastavak prekinute sednice Nacionalnog vijeća – ističe se u saopštenju.

Hrvatski mediji su prethodno najavili ovakav scenario, uz navode da je sa mesta portparolke MOST smenjena Prgometova saradnica, posle čega je on najavio da se neće oglašavati u javnosti.

Koalicija MOST je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila 19 mandata u hrvatskom Saboru i čeka se njena odluka o tome kojoj koaliciji će pružiti podršku, onoj koju predvodi SDP Zorana Milanovića ili listi sa čelu sa HDZ Tomislava Karamarka.

Jedan od lidera MOST Božo Petrov je predložio da se oformi jedinstvena vlada koju će činiti dve najveće partije, međutim ta opcija je malo vjerovatna zbog stavova koje su predsednici SDP i HDZ iznosili prije i tokom predizborne kampanje.

(B92)