Region 18.01.2022.

KRIZA VLASTI U CRNOJ GORI: Krivokapić odlazi, Joković dolazi?

ČITANJE: 7 minuta

Kriza vlasti u Crnoj Gori ne jenjava. Vlada je bez prohodnosti za svoje Zakone, pravosudni sistem je blokiran, građani su nezadovoljni.

Koalicija Crno na belo na čelu sa Dritanom Abazovićem nudi manjinsku vladu kao odgovor na krizu, bez Demokratskog fronta i DPS-a. Demokratski front postavlja ograde. Deo analitičara kaže – na delu je pokušaj obaranja Krivokapićeve vlade, uz DPS-ove poslanike, prenosi nova.rs.

Da li je međunarona zajednica otpisala Krivokapića i hoće li se drugačija većina pitati već polovinom februara?

Krivokapić: Nož u leđa

Manjinska Vlada koju je juče predložio lider pokreta URA Dritan Abazović je prevara, saopštio je danas na pres konferenciji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

„Paradoks ove zamisli leži u činjenici da nakon 30 godina vladavine režima, javljaju se grupacije koje su maksimalno koristile i promovisale sebe, a najmanje ovu vladu“, rekao je Krivokapić i poručio – maske moraju pasti do 1. marta.

Manjinska vlada, kako je istakao premijer, iskazana je sa stavovima Stevana Džakovića, Draga Đurovića i Darka Pajovića.

Predlog za rešenje političke krize i sam je dao pre izvesnog vremena, ali on nikada nije usvojen. Krivokapić smatra da njegov predlog nikada nije usvojen zbog opstrukcije onih koji sada žele manjinsku vladu.

Na pitanje da li je očekivao ovakav potez svog potpredsednika Abazovića, premijer je rekao da bi u suprotnom bio naivan čovek.

“Ja bih bio naivan čovek kada bih rekao da nisam znao da se priprema nešto. Da potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova nisu otišli u Ameriku, a meni javili jedan dan pre puta. Kada neko želi da na takav način igra, onda morate da parirate”.

Kao jedino rešenje koje on smatra mogućim, Krivokapić je istakao raspisivanje novih izbora.

“Vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima u gradovima Crne Gore”, poručio je premijer.

Na pitanje o potencijalnoj smeni potpredsednika Dritana Abazovića, Krivokapić kaže da po njemu to nije etički potez.

“Ova vlada je etička. Ja ne mogu da shvatim da neko kaže – ja ću da imam probu sa manjinskom vladom, a ako ne uspe oostajem do 2024. Onda bi to značilo da ja imam ljubavnicu, a kažem supruzi sačekaj me da vidim kako će biti sa ljubavnicom, pa ću da se vratim tebi”.

O formiranju sopstvene partije, kako kaže, trenutno ne razmišlja.

Predlog o formiranju manjinske Vlade došao je od strane koalicije “Crno na bijelo”. Krivokapić kaže da je ovo ideja onih koji su ga do sada branili od napada i pružali podršku.

“Ta Vlada bi bila politička, nacionalna, pa tek onda manjinska. Da li vi mislite da je to normalno rešenje”, upitao je Krivokapić.

Prema njegovom mišljenju, predlog ne može biti usvojen jer ga neće prihvatiti poslanici.

“Mene su prethodnih dana zvali članovi SNP-a koji kažu da postoje najmanje dva njihova poslanika koji neće glasati za predlog o manjinskoj vladi”.

Iako je Abazović juče rekao da za pojedine ministre postoji mesto u rekonstruisanoj vladi, Krivokapić smatra da do tog scenarija neće doći.

“Kakav prelazak, kada ključni ministri ne žele da budu deo manjinske vlade”, rekao je premijer.

O planu svog potpredsednika čuo je juče, i tom prilikom imao je nekoliko pitanja za Abazovića.

“Ja i mojih pet savetnika pitali smo ga – čemu to vodi, ko će biti odgovoran, šta ako dođe do protesta… Reagovao je isto kao i na pres konferenciji. Poručio sam mu – srećno ti bilo, ako je za dobrobit Crne Gore”.

“Začuđujuća je atmosfera oko Temeljnog ugovora. Ulogom naručenih političkih analitičara i politčara sve je rezultiralo time da postoji mišljenje da ovaj premijer ne treba da potpiše taj ugovor. Ja sam odgovorio na pismo njegove svetosti i ne vidim zašto ga u narednom periodu ne bismo potpisali”, rekao je Krivokapić.

Ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila prvobitna očekivanja, a naredni cilj je formiranje manjinske vlade, saopštili su juče Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, čiji su lideri Dritan Abazović i Srđa Pavićević.

Govoreći o parijama koje će činiti pomenutu manjinsku vladu, lider pokreta istakao je da je sada fokus na podršci predlogu koalicije “Crno na bijelo”.

“Da podrži ovaj predlog može svako, da uđe u vladu – nisam siguran”.

O novom premijeru i članovima manjinske vlade, koalicija još uvek nije razmišljala, ali je aktuelni premijer Krivokapić obavešten.

“Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene”, istakao je Abazović.

Prema saznanjima portala nova.rs, trenutni prvi pik za Krivokapićevog naslednika je Vladimir Joković, predsednik Socijalističke narodne partije (SNP), koja je saglasna sa predlogom Abazovića.

Ko je Joković?

Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića već duže vreme je na klimavim nogama. Prema saznanjima našeg portala njegov potencijalni naslednik je Vladimir Joković, predsednik Socijalističke narodne partije (SNP). Joković se u diplomatskim krugovima pominje kao idealan izbor za novog premijera, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je da sa SNP-om najviše razgovara o formiranju manjinske Vlade.

Joković je na čelo SNP-a došao pre pet godina, nakon ostavke Srđana Milića koji je partiju vodio punih 11 godina. Nakon izbornog debakla činilo se da će SNP praktično nestati sa političke scene, međutim Joković je uspeo da stranku podigne iz pepela i tako zadobije poverenje.

Političar rođen u Plužinama bio postao je predsednik partije uz podršku partijske frakcije koju je predvodio Aleksandar Damjanović i aktuelni gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić. Tada je uspeo da pobedi favorizovanu Snežanu Jonica.

SNP je u maju 2019. godine potpisala sporazum sa Nezavisnom poslaničkom grupom Skupštine Crne Gore koju čine Jedinstvena Crna Gora (UCG), Radnička partija (RP) i dva nezavisna poslanika, među kojima je i bivši visokorangirani član SNP-a Aleksandar Damjanović, o formiranju novog sveukupnog saveza pod nazivom “Za dobrobit svih”. Savez se na kraju raspao pre parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, a sve tri stranke su odlučile da se pridruže predizbornoj koaliciji Demokratskog fronta (DF).

Joković je nedavno odlučio da u ime svoje SNP potpiše Memorandum o saradnji manjinskih partija, koji je inicirao Građanski pokret URA Dritana Abazovića.

Ključno pitanje tada bilo je da li Memorandum zapravo predstavlja uvod u formiranje koalicije za manjinsku Vladu Crne Gore, što se sada ispostavilo tačnom informacijom.

Abazović je predložio formiranje manjinske Vlade, a Joković je čovek koji se pominje kao idealni naslednik Zdravka Krivokapića.

Pored podrške manjinskih stranaka u Crnoj Gori, lider SNP-a je zavredio i poštovanje međunarodne zajednice, zbog čega su Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak saglasni sa njegovim imenovanjem.

Ukoliko Joković zaista odluči da prihvati poziciju mandatara, a potom i premijera, postaće ključni politički akter u Crnoj Gori. Bivšeg karatistu očekuje naporan period formiranja nove Vlade, usled političkih previranja i podela koje su, čini se, izraženije nego ikada.

Na Jokovićevom putu izgledna su dva scenarija – politički krah ili konačna pobeda nad duhovima koji zemlju opsedaju već 30 godina.

SNP: Manjinska vlada dobro rešenje

Na sednici Predsedništa Socijalističke narodne partije ocenjeno je da postojeća Vlada Crne Gore nema podršku parlamentarne većine i da se mora u što skorijem roku razrešiti teška politička situacija.

“Predsedništvo Socijalističke narodne partije smatra da je koncept manjinske vlade jedno od mogućih rešenja za izlazak iz ove teške političke situacije. SNP je minulih meseci ukazivala da je pitanje poverenja Vladi značajno zbog toga jer je status quo neodrživ i ne vodi napretku na putu ka EU. Građani Crne Gore su umorni od svakodnevnih političkih sukoba i ističemo da je ovo najjednostavniji i najkorektniji način izlaska iz političke krize u kojoj se nalazi naše društvo”, naveli su iz ove stranke koja će, kako se čini, biti bitan faktor u političkom životu Crne Gore u narednom periodu.

(SB)