Vijesti 22.01.2016.

Kriza zatresla uvoz automobila u BiH

ČITANJE: 2 minute
auta
Višegodišnji trend povećanja broja uvezenih polovnih vozila zaustavljen je lani, kada je, u odnosu na 2014. godinu, smanjen broj automobila koji je u BiH pristigao iz inostranstva.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o novim četvorotočkašima, gdje je pad uvoza i te kako osjetan, i od 2011. do prošle godine gotovo je propolovljen, ili, ako ćemo precizno, smanjen je za vrtoglavih 48 odsto.

Konkretno, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, lani smo dovezli 5.510, a četiri godine ranije čak 10.595 novih automobila.

Istovremeno, od 2010. konstantno je rastao uvoz “polovnjaka”, sve do prošle godine, kada je zabilježen osjetan “rez”, a svi ovi podaci su, po svemu sudeći, posljedica teške ekonomske situacije u državi.

Po riječima ekonomista, situacija je i više nego jasna, s obzirom na to da su i korišteni automobili i oni koji tek treba da dobiju prvog vlasnika postali manje traženi.

– Što se tiče novih vozila, uzrok pada uvoza je zapravo pad finansijske moći kako kod fizičkih lica, tako i kod firmi. Kada su u pitanju polovna vozila, mislim da je došlo do zasićenja, jer postoji ogroman lager ranije uvezenih vozila na tržištu, a građanima nedostaje novca da bi te automobile kupili- smatra Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Zaista, da problemi postoje kada je u pitanju stanje na tržištu automobila, ne poriču ni zaposleni na specijalizovanim portalima.

Naime, da se negativan trend u ovoj oblasti blago osjeti i kada su potražnja i prodaja u pitanju, potvrđuje i Džejna S. Mekić, urednik portala Mobile.ba, koja ističe da su razlozi višestruki.

– Mislim da je ranijih godina trend bio suprotan, to jeste uvoz je bio veći uzevši u obzir i same promjene u zakonu kada su polovna vozila u pitanju- navela je Mekićeva.

Po njenim riječima, i dalje su tražena vozila iz “Folksvagenovog” programa, ali su tu i kupci koji uzimaju automobile marke pežo, reno, sitroen, opel i slično.  Jedan od prodavaca iz oglasa s kojim smo razgovarali ne žali se na prodaju, ali i priznaje da je najlakše unovčiti automobile čija je cijena manja.

– Najprodavanija su vozila vrijednosti oko pet hiljada maraka, eventualno koja hiljada više. Kada je riječ o kupcima, ne mogu da se požalim- napominje taj trgovac.

A, prema podacima koje je “Nezavisnim” ustupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, prosječna cijena lani uvezenog “polovnjaka” iznosila je oko 6.050 maraka. Kada je riječ o novim uvezenim četvorotočkašima, prosječna cijena iznosila je oko 31.760 KM.

(NN)