Svijet 26.03.2021.

KRIZI SE NE NAZIRE KRAJ: Teretni brod i dalje blokira Sueski kanal

ČITANJE: 2 minute

Krizi koju je prouzrokovao veliki teretni brod “Ever Given” kompanije Evergreen još uvijek se ne nazire kraj. Veliki teretni brod već danima blokira Sueski kanal što je natjeralo mnoge kompanije da se okrenu alternativnim pravcima prevoza robe.

S obzirom da će kriza trajati vjerovatno danima, kompanije koje prevoze ukapljeni plin, prve su počele preusmjeravati robu alternativnim pravcima koji ne obuhvataju Sueski kanal.Tri tankera sa plinom odlučila su put prema Evropi nastaviti preko samog juga Afrike odnosno preko Rta dobre nade koji predstavlja jedini alternativni pravac putem kojeg roba morskim putevima može doći sa istoka u Evropu.

“Ukoliko se blokada nastavi do kraja ove sedmice, bit će ugrožen tranzit 16 brodova sa ukapljenim plinom”, rekla je Rebecca Chia, predstavnica kompanije Kpler sa sjedištem u Singapuru.

“Zaglavljeni” u Sueskom kanalu ostali su i tankeri Long-Range 2, njih ukupno četiri, a kompanija za posredovanje Braemar ACM navela je kako tankeri više ne mogu čekati te da će i oni najvjerovatnije biti preusmjereni preko Rta dobre nade. Svaki od navedenih tankera može prevesti do 75.000 tona nafte.

Vlasti u Egiptu svakodnevno rade na tome da odblokiraju Sueski kanal, a bageri i remorkeri već danima pokušavaju promijeniti poziciju nasukanog broda. Egipatski zvaničnici izjavili su u četvrtak da će za izvlačenje broda biti potrebno iskopati između 15 do 20 hiljada kubnih metara pijeska, prenosi Klix.

S druge strane, stručnjaci su mišljenja da s obzirom na poziciju broda i njegovu veličinu, samo otkopavanje pijeska neće biti dovoljno da se pozicija broda promijeni već će se najvjerovatnije morati ukloniti i određeni dio tereta sa njega što je proces koji bi mogao trajati sedmicama.

Saga oko velikog teretnog broda traje već nekoliko dana, a mnogi ekonomski analitičari izjavili su kako je ogromna finansijska šteta već sada vidljiva, s obzirom da Sueski kanal predstavlja prostor kroz koji prolazi više od 12 posto svjetskog prometa.

Podsjetimo, veliki teretni brod “Ever Given” kompanije “Evergreen Marine”, predstavlja jedan od najvećih brodova ovakve vrste. Brod je dužine četiri fudbalska terena i težak je gotovo 200.000 tona. S obzirom na veličinu, teretni brod ima mogućnost da prevozi i do 20.000 kontejnera.

(E.M)