Vijesti 01.11.2015.

Krizna vremena: Raste broj beskućnika u Banjaluci, utočišta spremna za prve jače minuse

ČITANJE: 3 minute
prihvatna stanica

foto: SRNA

Prije mjesec dana obilježen je Svjetski dan beskućnika, a statistika ove godine je crna kako u zemljama regiona, tako i kod nas. U najvećem gradu Srpske broj beskućnika povećava se iz godine u godinu, a najteže im je zimi kada je pod vedrim nebom nemoguće živjeti.

Upravo krajem oktobra i novembra popunjavaju se smještajni kapaciteti prihvatnih stanica širom regiona, a najveći broj njih očekuje se početkom sljedećeg mjeseca.

U Prihvatnoj stanici za odrasla i stara lica zatečena u skitnji u Banjaluci trenutno borave dvije osobe, ali se očekuje njih mnogo više, s obzirom da je praksa godinama unazad da u zimskom periodu smještaj i hranu potraži veliki broj onih koji su već boravili u stanici, ali je sve više i onih koji pomoć potraže prvi put.

Prihvatna stanica, koja radi u okviru Socijalno-gerijatrijskog centra Banjaluka, aktivna je od od 2005. godine. Od tada, pa do danas zaštitu u ovom utočištu potražilo je više od 400 osoba.

Glavna medicinska sestra u Prihvatnoj stanici Nada Jukić kaže za Banjaluka.net da ovo mjesto korisnicima znači život i da su oni upravo zbog toga uvijek spremni da im pruže svu neophodnu pomoć, pa tako i ove zime.

– Iz godine u godinu je primjetno sve više beskućnika koji potraže pomoć Prihvatne stanice. Trenutno imamo jednu ženu i jednog muškarca, ali već narednih dana očekujemo još više njih, dok će se najveći broj beskućnika pojaviti kada nastupe niže temperature- kaže Jukićeva.

Prema njenim riječima, Prihvatna stanica može da primi do deset beskućnika, kji u tu mogu da borave pet dana, s tim što svoj boravak mogu i da produže.

Minusi pune krevete

– Na raspolaganju imamo 10 ležaja, ali zna se desiti, kada su niske temperature, da se traži ležaj više. Tada im izlazimo u susret i ubacujemo dodatne ležaje. Nikoga ne vraćamo napolje i uvijek zbrinjavamo sve one kojima je pomoć potrebna. Naši korisnici dobijaju smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu, usluge socijalnog rada i vešeraja- dodaje naša sagovornica.

Beskućnici, koji borave u Prihvatnoj stanici, u prosjeku imaju oko 60 godina, a svako od njih je priča za sebe. Neki od njih imaju mentalne probleme, mnogi su alkoholu, pojedini prose…

– Jako je teško dijeliti njihove životne sudbine koje su nekad zaista teške i surove. Morate ih saslušati, a onda prenosite na sebe to njihovo breme. Naravno da moramo da napravimo granicu i da budemo profesionalni, ali to ne možete uvijek. Riječ je o zaista teškim pričama, ali kada vidimo koliko im taj smještaj i naša pomoć znači, to nam je satisfakcija i motiv za još bolji rad. Zaista nema ništa ljepše nego kada možete nekom da pomognete i kada vidite njihovu sreću- zaključuje Jukićeva.

Pararelno sa radom Prihvatne stanice Gerijatrijskog centra, radno je i u Prihvatnoj stanici za djecu i omladinu zatečenu u skitnji u okviru udruženja „Nova generacija“.

Bez krova nad glavom ove godine i 30 djece

Od početka godine smjestili su 30-ak djece, ali i oni tek sada očekuju dolazak većeg broja mališana bez doma.

U ovoj stanici zbrinjavaju se uglavnom djeca iz drugih opština, poput Modriče, Mostara, Sarajeva i Zenice… Uglavnom se radi o djeci iz porodica u kojima je evidentirano nasilje, prosjačenje…

Samo prošle godine, privremeno utočište u ovoj ustanovi pronašlo je 67 maloljetnika.

(Banjaluka.net)