Vijesti 01.12.2015.

Krizna vremena: Sve više beskućnika u Banjaluci, utočišta spremna za prve minuse

ČITANJE: 3 minute
beskucnici
Prije mjesec dana obilježen je Svjetski dan beskućnika, a statistika je i ove godine crna kako u zemljama regiona, tako i kod nas. U najvećem gradu Srpske broj beskućnika povećava se iz godine u godinu, a najteže im je zimi kada je pod vedrim nebom nemoguće živjeti.

Upravo krajem oktobra i novembra popunjavaju se smještajni kapaciteti utočišta za beskućnike širom regiona, a najveći priliv očekuje se početkom sljedećeg mjeseca, sa prvim jačim “minusima”.

U Prihvatnoj stanici za odrasla i stara lica zatečena u skitnji u Banjaluci trenutno borave dvije osobe, ali je praksa godinama unazad da beskućnici pomoć najviše traže u zimskom periodu.

400 beskućnika, isto toliko teških priča 

Prihvatna stanica za beskućnike, koja radi u okviru Socijalno-gerijatrijskog centra, aktivna je od 2005. godine. Od tada pa do danas, utočište u ovoj ustanovi pronašlo je više od 400 osoba.

Glavna medicinska sestra u Prihvatnoj stanici Nada Jukić kaže za Banjaluka.net da ovo mjesto beskućnicima znači život, ističući da su u svakom trenutku spremni da im pruže svu neophodnu pomoć, pa tako i ove zime.

– Iz godine u godinu je primjetno sve više beskućnika koji traže našu pomoć. Trenutno imamo jednu ženu i jednog muškarca, ali već narednih dana očekujemo još više njih, dok će se najveći broj beskućnika pojaviti kada nastupe niže temperature- kaže Jukićeva.

U ovom utočištu trenutno može biti smješteno najviše deset beskućnika, koji, po pravilima, tu mogu da borave najduže pet dana. Međutim, u utočištu kažu da ipak tolerišu ako njihovi korisnici žele da produže svoj boravak.

– Na raspolaganju imamo 10 ležaja, ali zna se desiti kada su niske temperature da se traži ležaj više i tada izlazimo u susret i ubacujemo dodatne ležaje. Nikoga ne vraćemo na ulicu. Oni kod nas dobijaju smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu, usluge socijalnog rada i vešeraja- dodaje naša sagovornica.

Prema njihovoj praksi, banjalučki beskućnici prosječne su starosti oko 60-tak godina. Mnogima od njih narušeno je mentalno zdravlje, neki su skloni alkoholu, a brojni su i oni koji prose po gradskim ulicama .

– Jako je teško dijeliti sa njima njihove životne priče koje su mahom  teške i surove. Morate ih saslušati, a onda dijlom prenijeti to njihobvo teško breme na sebe. Međutim, kada vidimo koliko im ovaj smještaj i naša pomoć znači, to nam daje još veću satisfakciju i daje još veći motiv da nastavimo sa ovim radom. Nema ništa ljepše od toga kada ste u prilici da nekom pomognete i vidite koliko se oni obraduju zbog toga – priča Jukićeva.

Djeca na koju su svi zaboravili

Pararelno sa radom utočišta u Gerijatrijskom centru, radno je i u Prihvatnoj stanici za djecu i omladinu zatečenu u skitnji, o kojoj brigu vodi udruženje „Nova generacija“.

Od početka godine, smještaj su pružili za 30-tak djece koji nemaju gdje drugo da odu. Međutim, i oni tek sada, sa približavanjem nižih temperatura, očekuju dolazak većeg broja mališana bez doma.

U ovom utočištu mahom borave djeca iz drugih opština poput Modriče, Mostara, Sarajeva i Zenice… Uglavnom je, kako napominju iz “Nove generacije”, radi o djeci koja potiču iz nasiljem razorenih porodica, kao i mališanima zatečenim u sktinji i prosjačenju.

(Banjaluka.net)