Vijesti 02.08.2020.

KRIZNI ŠTAB KANTONA SARAJEVO: Kažnjavanje zbog nenošenja maske, laici da se suzdrže od savjetovanja

ČITANJE: 2 minute

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je na kažnjavanje onih koji ne nose zaštitne maske, a pojedince, laike, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanja lijekova.

Krizni štab podsjeća da je 17. jula u Federaciji BiH proglašena epidemija izazvana virusom korona, a da to podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih štabova i zakonskih odredbi.

Ukazali su da je od 26. juna propisano obavezno korištenje zaštitnih maski, te da su propisane sankcije ako se to ne čini.

Upućen je i poziv pojedincima, licima bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta.

Osobe koje su laici, kako ističu iz Štaba, često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara.

“Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konFliktu sa opštim laičkim objašnjenjima”, ističu iz Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Kantonalni Krizni štab podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije da osobe sa simptomima nose medicinsku masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju, čak i ako su simptomi blagi.

U simptome spadaju groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima.

Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe, prijavljeni su gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma, napominju iz Kriznog štaba.

Mediji i pojedinci su pozvani da se informišu samo iz relevantnih, zvaničnih i provjerenih izvora, kao i da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija, panike i lažnih vijesti.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvao je građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupisanja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tokom godišnjih odmora i putovanja.

(Srna)