Vijesti 18.03.2021.

Krizni štab: Pooštriti mjere, nagli porast broja oboljelih

ČITANJE: 2 minute

Članovi Kriznog štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed virusa korona, predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove razgovarali su danas o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, s ciljem razmatranja efekata uvođenja restriktivnijih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva, a u skladu sa preporukama struke.

U Republici Srpskoj konstatovan je nagli porast broja oboljelih od kovida 19. S tim u vezi, medicinski radnici upozoravaju da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da u takvim okolnostima zaštita života i zdravlja građana mora da bude prioritet.

Sjednici Kriznog štaba prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković prenio je stav stručne zajednice po kojem bi za zaustavljanje zabrinjavajućeg trenda rasta novooboljelih i hispitalizovanih bilo neophodno pooštriti određene mjere u zajednici, povećati stepen svijesti i odgovornosti pojedinca o nužnosti primjene ličnih zaštitnih mjera i disciplinu u poštovanju svih preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Zaključeno je i da je neophodno pooštriti mjere kako bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove, kako na primarnom nivou gdje se bilježi nagli rast broja pregledanih pacijenata, tako i priliv pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u bolnice, a kako ne bi bio ugrožen proces vakcinacije protiv kovida 19 u Republici Srpskoj.

Ministri su iz domena svoje resorne nadležnosti razgovarali o restriktivnijim rješenjima u ovom trenutku, posebno za djelatnosti i ustanove koje su prepoznate kao mjesta povećanog rizika od prenosa virusa.

Građanima Republike Srpske su još jednom uputili apel da se pridržavaju ličnih zaštitnih mjera i poštuju preporuke Instituta, kako se ne bi izlagali opasnosti od zaraze.

(A.M.)