Biznis 11.09.2016.

Kroz “Moju praksu” do posla

ČITANJE: 2 minute

Studenti imaju mogućnost da steknu svoje prvo radno iskustvo u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koje je danas veoma traženo, a oni koji su prošli program “Moja praksa” u Banjaluci su i više nego zadovoljni.

Kroz program “Moja praksa” prošla je i Zagorka Starčević (23), studentkinja četvrte godine Fakulteta informacionih tehnologija.

“Kao student druge godine fakulteta nisam imala mnogo praktičnog iskustva u oblasti koju izučavam. S obzirom na to da sam u dva mjeseca, koliko je praksa trajala, imala dobru saradnju s IT kompanijom u kojoj sam obavljala praktični dio prakse, dobila sam ponudu da nastavim i dalje aktivno da učestvujem u radu preduzeća. I danas sam, nakon više od godinu dana, član jedne IT kompanije”, kaže Starčevićeva.

Inovacioni centar Banjaluka sada organizuje deveti ciklus programa “Moja praksa”. Što je takođe važno, program je besplatan i prijave traju do 12. septembra. Dragana Ilibašić iz Inovacionog centra Banjaluka kaže da ima mnogo zainteresovanih, s tim da prijave još traju.

Na program se mogu prijaviti svi redovni studenti koji studiraju na PMF-u, AGF-u, zatim studenti grafičkog dizajna, novinarstva i komunikologije, kao i studenti ekonomskog fakulteta. U programu je dosad učestvovalo više od 450 studenata i 70 kompanija.

“Program se odvija po istom planu kao dosad. Imamo dva osnovna dijela, teorijski i praktični dio. Teorijski dio podrazumijeva da učesnici pohađaju dvije obuke, iz timskog rada i obuku iz projektnog menadžmenta, slijedi praktični dio, u kojem učesnici obavljaju praksu u kompanijama. Ciklus ukupno traje dva mjeseca, od toga praktični dio oko mjesec i po, odnosno od 140 do 160 radnih sati”, kaže Ilibašićeva.

Ovaj program mnogim studentima je pomogao da se zaposle u kompanijama u kojima su obavljali praksu, kao i u drugim firmama.

“Prema našim podacima, oko 50 studenta se zaposlilo pomoću ovog programa”, rekla je Ilibašićeva.

Srđan Vučić (25) završio je arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, smjer geodezija, a zahvaljujući ovom programu ubrzo se i zaposlio.

“Prije prakse o informacionim tehnologijama nisam znao mnogo, uglavnom njima sam se bavio iz hobija. Zahvaljujući ovom projektu upoznao sam nove ljude, naučio sam mnogo ali i ubrzo se zaposlio u jednoj od IT komanija”, rekao je Vučić.

(Nezavisne)