Magazin 20.03.2019.

Kroz “Percepcije” s Miljenkom Jergovićem

ČITANJE: 1 minuta

Serijal autorskih vođenja kroz izložbu “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” počeće u petak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske druženjem s priznatim piscem, kolumnistom i novinarom Miljenkom Jergovićem.

– Iako neko ko se bavi pisanjem romana, priča, pjesama i eseja koji su tematski vezani za zemlje bivše Jugoslavije, Jergović je i strastveni je čitalac, te neumorno predstavlja, diskutuje i razotkriva književnost i umjetnost iz raznih zemalja i kultura, i piše o tome.

Poznat po svom oštrom peru, Miljenko Jergović će se ovaj put pronaći u nešto drugačijoj ulozi i publici predstaviti svoj, muški ugao posmatranja izložbe “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” na kojoj dominira ženska poetika – naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Izložba u Banjaluci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić. Kustos izložbe Lana Pilipović je izložbu podijelila u četiri segmenta, i to: “Refleksija”, “Izloženost”, “Rodna tijela” i “Duh”.

– “Percepcije” ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade. Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, tj. da se uvijek radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi. Korišćenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku predstavljaju uglovi posmatranja i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima – navedeno je o nedavno otvorenoj izložbi.

(Glas Srpske)