Krše li notari pravila o cijenama?

Iako je Notarijat uspostavljen prije deceniju, građani BiH i dalje imaju dileme u vezi s uslugama koje notari pružaju te razlikama u cijenama, budući da ima propisan cjenovnik usluga, ali u praksi se sreću s različitim ciframa.

”U jednoj notarskoj kancelariji telefonski mi je rečeno da će me određena usluga koštati oko 370 KM, a kada sam došao, izračunali su mi da će to biti preko 400. Ništa mi nije jasno”, kaže jedan stariji Banjalučanin.

U udruženjima potrošača navode da ova činjenica ne iznenađuje, jer dosta građana ne zna zašto im uopšte treba notarski pečat, iako odlaze po njega.

“Građani se žale da su cijene ovjere notarskih usluga skuplje u odnosu na opštine. Pored toga, dileme im stvaraju konflikti s advokatima jer se međusobno žale jedni na druge”, kažu iz Kluba potrošača Tuzlanskog kantona, te navode da cijene usluga notara nisu ni približno onakve kakve su najavljivali prije Notarijata.

Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore RS, smatra da građani nisu dovoljno upućeni u rad notara i uglavnom imaju predrasude o njima.

“Naša osnovna uloga je da spriječimo sudske sporove, mi smo zapravo njihova prevencija, jer je klijent potpuno siguran da smo sve provjerili i da je ono što potpišemo njemu garancija”, pojasnila je Ivelićeva.

Ona je dodala da se od uvođenja Notarijata, u RS nije desio nijedan spor protiv notara.

“Mi moramo imati osiguranje koje nas prati po osiguranom slučaju 250.000 KM i ono vam mora nadoknaditi svu štetu, ali da se to i desi, notar gubi licencu i sve što je godinama sticao”, kazala je Ivelićeva.

Dodala je da se cijene notarskih usluga ne smiju razlikovati jer je Vlada RS propisala cijenu, mada građane ipak zbunjuje.

“Cijena se može razlikovati samo u broju priloga koje stranke zahtijevaju. Ja kada završim ugovor, pitam stranku da li želi da priložim, na primjer, posjedovni list, kopiju katastarskog plana, rodni list, vjenčani list kao dokaz. Ukoliko on ne želi, cijena se umanjuje. Recimo, minimalna cijena ugovora koji se tiču nekretnina je 200 KM plus PDV i notarski prilozi pa ona izađe do 250, ali klijet ne mora uzeti priloge”, pojasnila je Ivelićeva.

Kako ističe, notar mora imati taj prilog, ali građani ukoliko ga ne žele zapravo i ne gube ništa, osim ukoliko im taj dokument ne zatreba za kasnije.

(Nezavisne)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija