Sport 10.10.2016.

Krupa i Radnik sve iznenadili

ČITANJE: 3 minute

Fudbaleri Zrinjskog poslije 11 odigranih kola uspjeli su da prvi prođu kroz cilj i postali su zvanično jesenji šampioni u sezoni u kojoj će se u prvom dijelu prvenstva igrati 18, a u drugom samo četiri kola i još dodatnih 12 u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak.

Mostarci su bili superiorni i imaju čak osam koraka prednosti u odnosu na pet ekipa koje su sakupile po 18 bodova (Krupa, Radnik, Mladost, Sarajevo, Željezničar).

Jedina dva kluba iz Republike Srpske, Krupa i Radnik za sada odlično guraju i veoma su blizu plasmana u Ligu za prvaka odakle se vidi izlazak na međunarodnu scenu. Trenutno drugo, odnosno treće mjesto obećavaju i jednima i drugima puno, ali treba biti oprezan, jer sedma Sloboda u ovom trenutku ima samo dva boda manje i sigurno nije odustala od plasmana u Ligu za prvaka.

Kao što je poznato ove jeseni biće odigrano još sedam kola, a posljednja četiri prvenstva odigraće se na proljeće. Tada će se šest najboljih plasirati u Ligu za prvaka, a ekipe od sedmog do 12. mjesta u Ligu za opstanak. U ove nove lige timovi će prenijeti dotadašnje bodove i odigrati još po dva meča sa svim rivalima, odnosno ukupno 32 u sezoni, poslije čega će biti poznat šampion, ekipe koje su još izborile plasman na međunarodnu scenu, ali i posljednja dva tima, koja će se preseliti u niži rang.

U jesenjem dijelu sezone na 66 utakmica postignut je 161 gol, što iznosi 2,44 po meču, odnosno 14,64 po kolu. Najmanje pogodaka bilo je u devetom kolu, samo pet, odnosno 0,83 po susretu ili 0,83 po meču, a najviše u šestom, kada je postignuto 20 pogodaka ili 3,33 po susretu.

Najubojitiji napad ima Zrinjski koji je postigao 22 gola, odnosno 2 po utakmici ili svakih 45 minuta. Samo sedam golova dao je Čelik, odnosno 0,73 po meču ili svakih 141 minut i 26 sekundi. Najmanje puta se zatresla mreža Zrinjskog, samo sedam, odnosno 0,73 po meču ili svakih 141 minut i 26 sekundi. Najviše golova, po 20 primili su Metalege i Olimpik, što iznosi 1,82 po susretu, odnosno svakih 49 minuta i 30 sekundi.

Rekordnih osam pobjeda ima Zrinjski, dok je Čelik slavio samo jednom. Po jedan poraz imaju Zrinjski, Mladost i Sarajevo, a najviše neuspjeha zabilježili su Zeničani, čak osam. Sarajevo i Mladost imali su po šest remija, dok su po dva puta igrali neriješeno Zrinjski, Metalege, Olimpik i Čelik.

Najuspješniji domaćin bio je Zrinjski sa maksimalnim učinkom od šest pobjeda i 18 bodova, dok su po samo dva boda osvojili Čelik iz šest i Metalege iz pet mečeva. Najviše uspjeha na strani imao je Radnik, koji je na šest mečeva osvojio 13 bodova (četiri pobjede, jedan remi i jedan poraz), dok je Olimpik na šest gostovanja osvojio samo dva boda. Na 66 utakmica domaćini su zabilježili 28 pobjeda, 20 remija i 18 poraza uz gol razliku 91:70.

Pokazan je 371 žuti karton, odnosno 5,62 po utakmici ili 33,73 po kolu. Dodijeljeno je 17 crvenih kartona, odnosno 0,26 po meču ili 1,55 po kolu. Najdisciplinovaniji je Radnik sa 21 žutim i dva crvena kartona, dok je ekipa Širokog Brijega zaradila 40 žutih i dva crvena kartona. U prvom dijelu sezone igrači Mladosti i Olimpika nijednom nisu “pocrvenjeli”.

U prvih 11 prvenstvenih rundi dosuđeno je čak 27 penala, odnosno 0,41 po susretu ili 2,45 po kolu. Iskorišćeno je čak 26 kaznenih udaraca.

(Glas Srpske)