KRUPA NA VRBASU Kameni most privlači turiste

Kameni most

Kameni most koji su prirodne sile vremenom “isklesale” u stijenju u blizini banjalučkog mjesta Krupa na Vrbasu postao je prava Meka za domaće i strane turiste.

Ovih dana most je pohodila i grupa turista iz Slovenije, koji su smješteni u jednom od banjalučkih hostela.

– Banjalučani su nam predložili da posjetimo most i mogu reći da sam oduševljen ovim prirodnim fenomenom i pogledom sa njega. Zanimljiva je i priča mještana da ga zovu i Djevojački most jer je sa njega, navodno, skočila jedna djevojka zbog neuzvraćene ljubavi-kaže Matej iz Celja.

Kameni most se nalazi oko 20 kilometara od Banjaluke ili dva kilometra od Krupe (lokacija preko puta restorana “Ada”). Preciznije, do njega se dolazi prelaskom pješačkog mosta u Krupi na desnu stranu Vrbasa, odakle se obilježenom i ne previše zahtijevnom stazom, pješke i uz brdo, dolazi do penjališta. Stazom je moguće doći s gornje strane mosta, popeti se i uživati u panoramskom pogledu na dolinu rijeke Vrbas.

Mještani zaseoka Kovačići, u čijoj je blizini most, kažu da je ovo prirodno zdanje visoko 50, 60 metara.

– Ljudi stalno dolaze. To bi trebalo bolje urediti, iskoristiti ili napraviti neki festival da bi mi koji ovdje živimo mogli da imamo neke koristi od smještaja turista i prodaje domaćih proizvoda. Treba to povezati sa postojećom turističkom zonom Krupa na Vrbasu koja je jako blizu – kažu mještani.

Oni ističu da ovaj most zovu i Šuplja pećina, te upozoravaju posjetioce da u predstojećem periodu obrate pažnju na zmije i da ne bacaju smeće, što je, kako navode, česta i negativna pojava.

Inače, na lokalitetu Kameni most je više desetina penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu i kanjon Vrbasa.

Prirodni Kameni most, u čijoj blizini je i izvor pitke vode, mjesto je polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionica.

Od Kamenog mosta se biciklom ili pješke može ići i do planine Manjača.

(Srpskacafe)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo