KRUPA NA VRBASU Kameni most privlači turiste

Kameni most

Kameni most koji su prirodne sile vremenom “isklesale” u stijenju u blizini banjalučkog mjesta Krupa na Vrbasu postao je prava Meka za domaće i strane turiste.

Ovih dana most je pohodila i grupa turista iz Slovenije, koji su smješteni u jednom od banjalučkih hostela.

– Banjalučani su nam predložili da posjetimo most i mogu reći da sam oduševljen ovim prirodnim fenomenom i pogledom sa njega. Zanimljiva je i priča mještana da ga zovu i Djevojački most jer je sa njega, navodno, skočila jedna djevojka zbog neuzvraćene ljubavi-kaže Matej iz Celja.

Kameni most se nalazi oko 20 kilometara od Banjaluke ili dva kilometra od Krupe (lokacija preko puta restorana “Ada”). Preciznije, do njega se dolazi prelaskom pješačkog mosta u Krupi na desnu stranu Vrbasa, odakle se obilježenom i ne previše zahtijevnom stazom, pješke i uz brdo, dolazi do penjališta. Stazom je moguće doći s gornje strane mosta, popeti se i uživati u panoramskom pogledu na dolinu rijeke Vrbas.

Mještani zaseoka Kovačići, u čijoj je blizini most, kažu da je ovo prirodno zdanje visoko 50, 60 metara.

– Ljudi stalno dolaze. To bi trebalo bolje urediti, iskoristiti ili napraviti neki festival da bi mi koji ovdje živimo mogli da imamo neke koristi od smještaja turista i prodaje domaćih proizvoda. Treba to povezati sa postojećom turističkom zonom Krupa na Vrbasu koja je jako blizu – kažu mještani.

Oni ističu da ovaj most zovu i Šuplja pećina, te upozoravaju posjetioce da u predstojećem periodu obrate pažnju na zmije i da ne bacaju smeće, što je, kako navode, česta i negativna pojava.

Inače, na lokalitetu Kameni most je više desetina penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu i kanjon Vrbasa.

Prirodni Kameni most, u čijoj blizini je i izvor pitke vode, mjesto je polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionica.

Od Kamenog mosta se biciklom ili pješke može ići i do planine Manjača.

(Srpskacafe)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu