Magazin 26.01.2016.

Kruzer bicikli iz Travnika postali pravi hit u svijetu

ČITANJE: 1 minuta
bicikli
Bicikli koji više liče na motor postali su pravi hit u svijetu, a proizvode ih ruke majstora u firmi GS Tvornica mašina Travnik, prenosi FTV.

Mjesečno se proizvede oko 200 komada kruzer bicikala, a za pravljenje jednog dvotočkaša potrebno je oko osam sati rada. Svaki dio ručno se obrađuje s mnogo strpljenja, a iz radionice izlaze kao unikati.

Trend vožnje kruzer dvotočkaša brzo se raširio po evropskim gradovima, a specifično je i to što kupac sam bira svoj bicikl, odnosno putem aplikacije određuje njegov izgled, a dvije sedmice nakon toga bicikl u dijelovima stiže na adresu, te ga budući korisnik sam montira.”

– Odaberete ram, boju, druge elemente, sve to sklopite, vidite sliku ispred sebe, kliknete ‘naruči’ i nama dolazi narudžbenica. Mi ga onda pravimo prema tim specifikacijama- pojašnjava voditelj projekta za bicikla Omer Trako.

Potražnja za kruzer biciklima premašila je sva očekivanja, ali, nažalost, još ih nema na ulicama naše zemlje. Razlog je, između ostalog, i cijena, jer za jedan ovakav bicikl potrebno je izdvojiti do nekoliko hiljada eura, zavisno od opreme koju želite.

– BiH nam još nije tržište, ne zbog ljudi nego zbog mogućnosti gdje se ta bicikla mogu voziti, dakle ne postoji dovoljno biciklističkih staza, a ceste su prilično nesigurne- ističe direktorica kompanije Snježana Koepruner.

Uz neobičan izgled i udobonost koja ih odlikuje, naredni korak je nadogradnja elektropogona, što bi značilo i prvi električni bicikl sa ovih područja.

(NN)