Kružni tok kod “Lesnine” gradiće “Niskogradnja”, Grad još rješava imovinsko-pravne odnose

Preduzeće “Niskogradnja” izabrano je za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” odnosno stočne pijace, ali Gradska uprava Banjaluka još nije riješila imovinsko-pravne odnose kako bi radovi na ovoj lokaciji i zvanično počeli.

Kako su rekli u “Putevima Srpske”, postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta “Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 (Ulice Knjaza Miloša) sa Ulicom Ivana Gorana Kovačića i braće Pišteljić” je završen i za izvođača je izabrano preduzeće ”Niskogradnja” iz Laktaša.

Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a vrijednost radova iznosi skoro 1,3 miliona maraka.

– U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova. Po završetku ovog postupka, moći će se preciznije govoriti o početku radova izgradnje kružne raskrsnice – precizirali su u “Putevima”.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić upoznat je sa tim da su “Putevi” izabrali izvođača radova, ali ističe da Grad još nije rešio imovinske odnose na toj lokaciji.

– Bez toga ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, a bez građevinske dozvole ne mogu početi radovi. Pregovaramo i nadamo se da će imovinsko-pravna prepreka što prije biti otklonjena kako bi radovi mogli početi – rekao je Sandić.

Podsjetimo da su “Putevi RS” i Grad Banjaluka prije godinu dana potpisali tri sporazuma o izgradnji kružnih raskrsnica na putu M-4.

Osim radova kod “Lesnine”, u mrežu kružnih tokova uključena je još raskrsnica kod OŠ “Ivan Goran Kovačić”, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Svi ovi radovi bi trebalo da koštaju oko 3 miliona maraka.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju, a nakon toga lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gde se planira izgradnja raskrsnica, dok će “Putevi” finansirati gradnju.

Ranije je najavljeno i da će raskrsnica kod stočne pijace biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se spojiti istočni i zapadni tranzit. Nova saobraćajnica spajaće dva kružna toka, budućeg kod stočne pijace i kružnog toka kod “Centruma”, a trebalo bi da bude izgrađena sa četiri trake, kao i pješačkim i biciklističkim stazama.

Izgradnjom trotoara na potezu prema zapadnom tranzitu biće riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

– Kada završimo raskrsnicu kod stočne pijace mi ćemo praktično imati čitav istočni bulevar spojen, najvećim dijelom i sa biciklističkim stazama – poručili su ranije iz Gradske uprave.

Pravili i raskrsnicu kod “Delte”

Preduzeće “Niskogradnja” gradilo je i kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, koji je otvoren prošlog marta. Ova investicija koštala je više oko 2,8 miliona KM.

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a jedinstvena je po tome što ima podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove izuzetno frekventne saobraćajnice. U pothodnik su tek nedavno ugrađene i pokretne trake za osobe sa invaliditetom i majke s kolicima.

(Srpskainfo)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom