Kružni tok kod “Lesnine” gradiće “Niskogradnja”, Grad još rješava imovinsko-pravne odnose

Preduzeće “Niskogradnja” izabrano je za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” odnosno stočne pijace, ali Gradska uprava Banjaluka još nije riješila imovinsko-pravne odnose kako bi radovi na ovoj lokaciji i zvanično počeli.

Kako su rekli u “Putevima Srpske”, postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta “Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 (Ulice Knjaza Miloša) sa Ulicom Ivana Gorana Kovačića i braće Pišteljić” je završen i za izvođača je izabrano preduzeće ”Niskogradnja” iz Laktaša.

Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a vrijednost radova iznosi skoro 1,3 miliona maraka.

– U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova. Po završetku ovog postupka, moći će se preciznije govoriti o početku radova izgradnje kružne raskrsnice – precizirali su u “Putevima”.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić upoznat je sa tim da su “Putevi” izabrali izvođača radova, ali ističe da Grad još nije rešio imovinske odnose na toj lokaciji.

– Bez toga ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, a bez građevinske dozvole ne mogu početi radovi. Pregovaramo i nadamo se da će imovinsko-pravna prepreka što prije biti otklonjena kako bi radovi mogli početi – rekao je Sandić.

Podsjetimo da su “Putevi RS” i Grad Banjaluka prije godinu dana potpisali tri sporazuma o izgradnji kružnih raskrsnica na putu M-4.

Osim radova kod “Lesnine”, u mrežu kružnih tokova uključena je još raskrsnica kod OŠ “Ivan Goran Kovačić”, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Svi ovi radovi bi trebalo da koštaju oko 3 miliona maraka.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju, a nakon toga lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gde se planira izgradnja raskrsnica, dok će “Putevi” finansirati gradnju.

Ranije je najavljeno i da će raskrsnica kod stočne pijace biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se spojiti istočni i zapadni tranzit. Nova saobraćajnica spajaće dva kružna toka, budućeg kod stočne pijace i kružnog toka kod “Centruma”, a trebalo bi da bude izgrađena sa četiri trake, kao i pješačkim i biciklističkim stazama.

Izgradnjom trotoara na potezu prema zapadnom tranzitu biće riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

– Kada završimo raskrsnicu kod stočne pijace mi ćemo praktično imati čitav istočni bulevar spojen, najvećim dijelom i sa biciklističkim stazama – poručili su ranije iz Gradske uprave.

Pravili i raskrsnicu kod “Delte”

Preduzeće “Niskogradnja” gradilo je i kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, koji je otvoren prošlog marta. Ova investicija koštala je više oko 2,8 miliona KM.

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a jedinstvena je po tome što ima podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove izuzetno frekventne saobraćajnice. U pothodnik su tek nedavno ugrađene i pokretne trake za osobe sa invaliditetom i majke s kolicima.

(Srpskainfo)

KORONA VIRUS ZOVE NA OPREZ: Mobilni telefoni upozoriće građane ako se nađu blizu zaražene osobe

Mobilni telefoni upozoravaće ubuduće Italijane ukoliko se nađu blizu osobe zaražene virusom korona. Italijanska Vlada pokrenula je aplikaciju “imuni” (Immuni) za pametne telefone, koja šalje građanima poruke ako su u blizini zaražene osobe.  Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a prenijeli italijanski mediji. Kako je navedeno, aplikacija će biti aktivirana 8.

Dostupniji podaci o deficitarnim zanimanjima u Republici Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju, radi još bolje dostupnosti svih podataka o tim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu. – Aplikacija `Vodič kroz zanimanja`

SUKOB MIŠLJENJA: Dok jedni doktori tvrde da je korona oslabila, drugi to negiraju

Dva italijanska doktora – Alberto Zangrilo, koji se nalazi na čelu bolnice “San Rafaelo” u Milanu, i Mateo Baseti, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti “San Martino” u Đenovi, tvrde da korona mutira i da se pretvorila u sopstvenu sjenku, odnosno da je mnogo manje opasna, nego početkom pandemije. Profesor Zangrilo u intervjuu za televiziju RAI

SIPA istražuje prijetnje Tadićevoj

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je, zajedno s drugim nadležnim institucijama i policijskim agencijama, uključena u istragu povodom prijetnji upućenih glavnoj tužiteljki Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić i njenoj porodici. “Državna agencija za istrage i zaštitu preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja počinilaca tog djela”, kazao je

Grčka usvojila nove mjere za ponašanje na plažama

Grčka vlada usvojila je danas nove mjere ponašanja na plažama, a neke od njih podrazumijevaju da je na plažama dozvoljeno 40 kupača na 1.000 kvadratnih metara, kao i da minimalan razmak između suncobrana može da bude četiri metra, odnosno jedan metar između dvije sjenke njihovih oboda. Te mjere usaglasili su ministri razvoja, civilne zaštite, prava

Poreska uprava RS obradila sve do sada pristigle potpune zahtjeve za isplate za april

Podnosite potpune zahtjeve da posao što prije privedemo kraju Poreska uprava Republike Srpske obradila je sve do sada pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika, kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu, za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu. Naime, zaključno sa današnjim danom, Poreska

VELIKI PAD CIJENA: Najskuplji apartman u Hrvatskoj sada košta kao najjeftiniji prošle godine

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u odnosu na prošlu godinu, ali je potražnja još uvijek skromna, prenosi portal Indeks. Koliko je prošle godine u predsezoni koštao najam najjeftinijeg apartmana na Jadranu – 40 evra, toliko ove godine košta najam najskupljeg, piše portal Indeks. Cijene apartmana 2019.