Kružni tok kod “Lesnine” gradiće “Niskogradnja”, Grad još rješava imovinsko-pravne odnose

Preduzeće “Niskogradnja” izabrano je za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” odnosno stočne pijace, ali Gradska uprava Banjaluka još nije riješila imovinsko-pravne odnose kako bi radovi na ovoj lokaciji i zvanično počeli.

Kako su rekli u “Putevima Srpske”, postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta “Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 (Ulice Knjaza Miloša) sa Ulicom Ivana Gorana Kovačića i braće Pišteljić” je završen i za izvođača je izabrano preduzeće ”Niskogradnja” iz Laktaša.

Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a vrijednost radova iznosi skoro 1,3 miliona maraka.

– U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova. Po završetku ovog postupka, moći će se preciznije govoriti o početku radova izgradnje kružne raskrsnice – precizirali su u “Putevima”.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić upoznat je sa tim da su “Putevi” izabrali izvođača radova, ali ističe da Grad još nije rešio imovinske odnose na toj lokaciji.

– Bez toga ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, a bez građevinske dozvole ne mogu početi radovi. Pregovaramo i nadamo se da će imovinsko-pravna prepreka što prije biti otklonjena kako bi radovi mogli početi – rekao je Sandić.

Podsjetimo da su “Putevi RS” i Grad Banjaluka prije godinu dana potpisali tri sporazuma o izgradnji kružnih raskrsnica na putu M-4.

Osim radova kod “Lesnine”, u mrežu kružnih tokova uključena je još raskrsnica kod OŠ “Ivan Goran Kovačić”, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Svi ovi radovi bi trebalo da koštaju oko 3 miliona maraka.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju, a nakon toga lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gde se planira izgradnja raskrsnica, dok će “Putevi” finansirati gradnju.

Ranije je najavljeno i da će raskrsnica kod stočne pijace biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se spojiti istočni i zapadni tranzit. Nova saobraćajnica spajaće dva kružna toka, budućeg kod stočne pijace i kružnog toka kod “Centruma”, a trebalo bi da bude izgrađena sa četiri trake, kao i pješačkim i biciklističkim stazama.

Izgradnjom trotoara na potezu prema zapadnom tranzitu biće riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

– Kada završimo raskrsnicu kod stočne pijace mi ćemo praktično imati čitav istočni bulevar spojen, najvećim dijelom i sa biciklističkim stazama – poručili su ranije iz Gradske uprave.

Pravili i raskrsnicu kod “Delte”

Preduzeće “Niskogradnja” gradilo je i kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, koji je otvoren prošlog marta. Ova investicija koštala je više oko 2,8 miliona KM.

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a jedinstvena je po tome što ima podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove izuzetno frekventne saobraćajnice. U pothodnik su tek nedavno ugrađene i pokretne trake za osobe sa invaliditetom i majke s kolicima.

(Srpskainfo)

Sin Aleksandra Vučića zaražen virusom korona

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, zaražen je virusom korona, objavio je na svom Instagram nalogu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. – Kada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija. Moj prvenac zaražen je koronavirusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku. Sine, pobedićeš ti to. Voli

Preminuo Boško Bursać, najbolji igrač i strijelac u istoriji Rijeke

Boško Bursać, najbolji strijelac u istoriji Rijeke, preminuo je u 75. godini u holandskom gradu Arnhemu, gdje je živio nakon završetka igračke karijere. Duže vrijeme borio se s upalom pluća. U Rijeku je stigao 1964. godine iz zrenjaninskog Proletera, te u 179 službenih utakmica postigao 90 golova. Prvo je igrao za mladi tim, a onda

U četvrtak počinje isplata penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da isplata redovnog mjesečnog primanja za mart 2020. godine počinje 09. aprila 2020. godine. U uslovima vanrednog stanja, zbog sprečavanja širenja virusa korona, isplata korisnicima starijim od 65 godina, koji penziju primaju putem tekućeg računa, vršiće se uz jednokratnu

KORONA SMANJILA PLAĆANJE RAČUNA Komunalna preduzeća imaju problem sa naplatom usluga

Naplata usluga preduzeća koja obezbjeđuju vitalne potrebe za funkcionisanje grada, isporuku toplotne energije, vode za piće, te odvoz smeća u pojedinim slučajevima je opala i do 40 odsto u odnosu na isti period lani.  Kako su potvrdili u banjalučkim komunalnim preduzećima, na tu situaciju je uticalo nekoliko faktora, koji su nastali zbog aktuelne epidemiloške situacije

MINISTRI SE POSVAĐALI I NAPUSTILI SASTANAK Da li će korona razbiti EU? 

Budućnost EU je u opasnosti ako se ne dođe do zajedničkog finansijskog odgovora u borbi protiv koronavirusa, upozorili su danas španski zvaničnici, nakon što evropski ministri finansija nisu uspjeli da se dogovore o izdavanju zajedničke obveznice. Portparolka španske vlade izjavila je da će Evropljani početi da gube povjerenje u EU ako zemlje članice ne budi

Može li vaš brak preživjeti virus korona?

Čak i oni koji imaju sretan i stabilan brak, mogu doći u problem tokom samoizolacije zbog toga što su sve vrijeme usmjereni na svog partnera. Većina je osuđena da u malom prostoru boravi sa svojim supružnikom, s kojim treba uskladiti poslovni i privatni život 24 sata, sedam dana u sedmici, što može biti recept za

EU produžava zabranu putovanja do sredine maja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih mjerama koje za cilj imaju da ograniče širenje virusa korona. Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mjesec dana, uglavnom u nastojanju da spriječi da 27 država