Vijesti 29.10.2018.

KRUŽNI TOKOVI VEĆ SMANJILI GUŽVE Grad prepoznatljiv po saobraćajnoj infrastrukturi

ČITANJE: 3 minute

Saobraćajne gužve u Boriku, prema Obilićevu, Starčevici i Vrbanji posljednjih mjeseci su postale prošlost a ”otjerali”su ih četiri kružna toka izgrađena u ovoj godini.

Vozači poručuju da je ranije bila svakodnevnica stajanje u nepreglednim kolonama automobila te čekanje da se svjetlo na semaforima promjeni iz crvenog u zeleno, a sada protok saobraćaja ide mnogo brže pa su gužve postale iznimka a ne pravilo.

– Otkako su na Aleji Svetog Save napravili dve kružne raskrsnice  mnogo brže se prolazi kroz Borik prema centru grada ili zapadnom tranzitu. Sada jedino problem u nastavku  Aleje predstavlja semafor kod Narodnog pozorišta RS koji zaustavlja saobraćaj. Tu bi grad trebao što prije izgraditi kružnu raskrsnicu kako je i planirano važećim regulacionim planom. Na taj način bi zastoji prema centru bili svedeni na minimum – rekao je David Vuković.

Slična iskustva imaju vozači koji idu istočnim tranzitom. I tu je semafor na raskrsnici kod crkve na Rebrovcu redovno pravio saobraćajne čepove za one koji su skretali prema Vrbanji.

– Najgore je bilo ujutru ili poslije podne kada ljudi idu na posao, odnosno vraćaju se kućama. U koloni sam  znala kaskati i po deset minuta dok sam čekala da dođem na red da skrenem. Sada se stvarno brže prolazi – navela je Tanja V.

Dodala je da su ove promjene donijele  novi problem, odnosno  da se veliki broj vozača ne pridržava saobraćajnih propisa kada prolaze kružnim tokom.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručuju da se radi o novoj strategiji kad je u pitanju saobraćaj, koja predviđa gradnju što većeg broja kružnih raskrnica umjesto klasičnih sa semaforima.

– Novoizgrađene kružne raskrsnice ispunile su svoj cilj, ubrzale su protok vozila na tačkama koje su važile kao jedne od najzagušenijih u gradu- rekli su u ovom Odjeljenju.

Banjaluka bi uskoro mogla dobiti deseti kružni tok i to kod budućeg tržnog centra “Delta siti” na ukrštanju istočnog tranzita i ulice Olimpijskih pobjednika.

Preduzeće “Putevi RS” je nedavno na svojoj internet stranici objavilo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju ovog projekta u kojoj je navedeno da se ugovor za ove radove dodjeljuje preduzeću “Niskogradnja”. U izgradnju ovog kružnog toka koji bi trebao imati i podzemni prolaz za pješake trebalo biti uloženo 2,7 miliona maraka.

Na području Banjaluke ove godine su izgrađene četiri kružne raskrsnice, i to dvije u Aleji Svetog Save, kod zgrade Osnovnog suda i te hotela “Kajina”. Izgrađena je po jedna na Rebrovcu kod crkve i na ukrštanju istočnog tranzita sa Bulevarom Desanke Maksimović.

Prethodnih godina je izgrađeno pet kružnih raskrsnica i to dvije na zapadnom tranzitu, prema Petrićevcu i Laušu, zatim sa obje strane Gradskog mosta i jedna montažna na raskrsnici ulica Majke Jugovića i Slobodana Kusturića.

Gradska uprava planira do kraja ove godine objaviti tender za izgradnju kružnog toka na raskrsnici ulica Isaije Mitrovića i Solunske na Kočićevom vijencu. Cilj je da ti radovi počnu na proljeće iduće godine, a u gradskom budžetu za ovaj projekat je rezervisano 350.000 KM.

Izgrađeni kružni tokovi

  • kod zgrade Osnovnog suda
  • kod hotela „Krajina“
  • kod crkve na Rebrovcu
  • na ukrštanju istočnog tranzita sa Bulevarom Desanke Maksimović
  • prema Petrićevcu
  • kod Gimnazije
  •  prije Gradskog mosta
  •  poslije Gradskog mosta
  • ulica Majke Jugovića i Slobodana Kusturića

(Srpskainfo)