Krvavi ustaški pir u Potkozarju i Piskavici budi zebnju i poslije 76 godina

Služenjem liturgije i parastosa u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Potkozarju juče je obilježeno 76 godina od pokolja Srba, koji su počinile ustaše na teritoriji Potkozarja i Piskavice u Drugom svjetskom ratu.

U ovim selima ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine ubile 562 mještana, od kojih 77 djece, a preživjeli se ovih zločina i sada sa zebnjom sjećaju.

Jedan od njih je i devedesetogodišnji Bore Piljagić, koji je u vrijeme krvavog pira imao 14 godina.

– U tom strašnom zločinu izgubio sam oca, kao i nekoliko rođaka i komšija. Bilo je strašno, ljudi su bježali glavom bez obzira. I sad, 76 godina kasnije, kad se sjetim obuzme me jeza – priča Piljagić.

Predsjednik novoosnovanog Udruženja građana “Kozara” i jedan od potomaka stradalih Nedeljko Milaković istakao je da je samo u njegovom dvorištu sahranjeno devetoro članova uže rodbine, od kojih je najmlađi imao devet mjeseci.

– Svjedoci smo stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i devedesetih godina, zbog čega samo osnovali ovo udruženje. Oči nam otvaraju naši najmiliji koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, a presudile su im njihove komšije, Hrvati – kazao je Milaković.

Dodao je da su inicirali da bude izgrađeno spomen-obilježje sa imenima svih ubijenih civila, ali i da budu postavljene table na koje će biti utisnut broj žrtava iz Drugog svjetskog rata iz svake banjalučke mjesne zajednice.

– To će biti mjesto gdje ćemo učiti našu istoriju. Budući naraštaji moraju znati šta se dešavalo srpskom narodu u proteklom vijeku – rekao je Milaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da je obilježavanje namijenjeno žrtvama zločinačke ideologije, koja ne poznaje nijednu vjeru.

Ta se ideologija, istakao je Savanović, probudila devedesetih godina prošlog vijeka, što je u 20. vijeku po treći put dovelo u iskušenje srpski narod.

– Uz podršku naroda, politike i vojske organizovali smo se i stvorili RS, dajući ogromne žrtve – podsjetio je Savanović i poručio da je Srpska jedini garant opstanka Srba na ovom prostoru.

Prema riječima potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka Milana Milakovića zločin u Potkozarju jedan je od najvećih u Drugom svjetskom ratu, koji je učinjen bez ijednog ispaljenog metka.

Liste stradanja

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović kaže da je i poslije 76 godina teško slušati sjećanja preživjelih svjedoka tih zločina.

– Na osnovu toga možemo ocijeniti kolike su bile razmjere tog neviđenog zločina – naglasio je Keserović i dodao da Gradska uprava posljednjih godina čini napore i evidentira sve događaje koji su decenijama bili potiskivani, te na osnovu toga prave listu stradanja u svim ratovima Srba na ovim prostorima.

(Glas Srpske)

 

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodilo se pet krivičnih djela, javni red i mir je narušen 10 puta. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 58 odraslih pacijenta, 22 djece i obavljeno je 13 kućnih posjeta. Vatrogasna