Krvavi ustaški pir u Potkozarju i Piskavici budi zebnju i poslije 76 godina

Služenjem liturgije i parastosa u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Potkozarju juče je obilježeno 76 godina od pokolja Srba, koji su počinile ustaše na teritoriji Potkozarja i Piskavice u Drugom svjetskom ratu.

U ovim selima ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine ubile 562 mještana, od kojih 77 djece, a preživjeli se ovih zločina i sada sa zebnjom sjećaju.

Jedan od njih je i devedesetogodišnji Bore Piljagić, koji je u vrijeme krvavog pira imao 14 godina.

– U tom strašnom zločinu izgubio sam oca, kao i nekoliko rođaka i komšija. Bilo je strašno, ljudi su bježali glavom bez obzira. I sad, 76 godina kasnije, kad se sjetim obuzme me jeza – priča Piljagić.

Predsjednik novoosnovanog Udruženja građana “Kozara” i jedan od potomaka stradalih Nedeljko Milaković istakao je da je samo u njegovom dvorištu sahranjeno devetoro članova uže rodbine, od kojih je najmlađi imao devet mjeseci.

– Svjedoci smo stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i devedesetih godina, zbog čega samo osnovali ovo udruženje. Oči nam otvaraju naši najmiliji koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, a presudile su im njihove komšije, Hrvati – kazao je Milaković.

Dodao je da su inicirali da bude izgrađeno spomen-obilježje sa imenima svih ubijenih civila, ali i da budu postavljene table na koje će biti utisnut broj žrtava iz Drugog svjetskog rata iz svake banjalučke mjesne zajednice.

– To će biti mjesto gdje ćemo učiti našu istoriju. Budući naraštaji moraju znati šta se dešavalo srpskom narodu u proteklom vijeku – rekao je Milaković.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da je obilježavanje namijenjeno žrtvama zločinačke ideologije, koja ne poznaje nijednu vjeru.

Ta se ideologija, istakao je Savanović, probudila devedesetih godina prošlog vijeka, što je u 20. vijeku po treći put dovelo u iskušenje srpski narod.

– Uz podršku naroda, politike i vojske organizovali smo se i stvorili RS, dajući ogromne žrtve – podsjetio je Savanović i poručio da je Srpska jedini garant opstanka Srba na ovom prostoru.

Prema riječima potpredsjednika Skupštine grada Banjaluka Milana Milakovića zločin u Potkozarju jedan je od najvećih u Drugom svjetskom ratu, koji je učinjen bez ijednog ispaljenog metka.

Liste stradanja

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović kaže da je i poslije 76 godina teško slušati sjećanja preživjelih svjedoka tih zločina.

– Na osnovu toga možemo ocijeniti kolike su bile razmjere tog neviđenog zločina – naglasio je Keserović i dodao da Gradska uprava posljednjih godina čini napore i evidentira sve događaje koji su decenijama bili potiskivani, te na osnovu toga prave listu stradanja u svim ratovima Srba na ovim prostorima.

(Glas Srpske)

 

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te