KUĆA UŽASA U BANJALUCI Otac monstrum mjesecima seksualno zlostavljao kćerku

Policija je pokrenula istragu nakon prijave da je otac mjesecima seksualno zlostavljao svoju 14-ogodišnju kćerku u porodičnoj kući u Banjaluci, saznaje Srpskainfo. 

Nakon prijave namjeravala je da uhapsi oca monstruma, ali ga nisu pronašli na adresi stanovanja, jer je otišao u inostranstvo, pa bi u narednom periodu, ukoliko se ne pojavi, trebala biti raspisana i međunarodna potjernica za njim.

Istražioci su ostali šokirani navodima iz prijave o polnom nasilju nad maloljetnom djevojčicom, a posebno detaljima i time da je seksualno zlostavljanje trajalo duži vremenski period i odvijalo se u tami porodične kuće strave i užasa.

Identitet osumnjičenog ne možemo objaviti, kako bi zaštitili identitet žrtve, obzirom da su u bliskim rodbinskim vezama.

Povjerila se drugaricama

Uznemirujući slučaj vjerovatno ne bi ni bio otkriven da se djevojčica nije povjerila drugaricama iz škole. Prijateljice su joj odmah rekle da to što radi otac monstrum nije normalno, te da ga treba prijaviti, bez obzira na bliske porodične odnose.

– Razgovor između prijateljica vodio se na temu seksualnog obrazovanja učenika, a djevojčica se povjerila drugaricama u školi i ispričala da duži vremenski period ima seksualne odnose sa svojim ocem – objasnio je odlično obaviješteni izvor Srpskainfo blizak istrazi.

Djevojčica je ubrzo u pratnji prijateljica otišla u kancelariju direktorke škole.

Alarmirana policija

O svemu su prvo upoznati nadležni u školi koju pohađa djevojčica. Svi su bili u šoku nakon detalja koje je ispričala. Odmah je alarmirana i policija.

– Ovakvi slučajevi su jako osjetljivi, kako zbog žrtve i činjenice da se radi o 14-ogodišnjem djetetu, tako i zbog toga što je osumnjičeni otac djeteta. Dakle, otac je iskorištavao svoju ulogu u porodici na najmonstruozniji mogući način tako što je seksualno zlostavljao svoju kćerku – naveo je izvor iz istrage.

Srpskainfo saznaje da su se strava i užas kroz koje je prolazila djevojčica događali u porodičnoj kući, u vrijeme kada nije bilo majke.

– Otac je iskorištavao odsustvo supruge, koja je sa drugim djetetom bila u bolnici, pa je imao seksualne odnose sa 14-ogodišnjom kćerkom – ispričao je izvor Srpskainfo.

Predator

Psiholog Aleksandar Milić ističe da u ovakvim situacijama, gdje je došlo do polnog nasilja unutar porodične zajednice, žrtve ne prepoznaju namjere seksualnih predatora.

– U ovakvim situacijama nema pružanja otpora uopšte, niti saznanja o tome šta se zaista dešava – objasnio je Milić.

Dodaje kako se ponašanje djece koja su žrtve seksualnog nasilja može zapaziti kada bi se malo više imalo sluha i “moći” zapažanja.

– Problem na koji često nailazim jesu loša iskustva kada dođe do sudskih postupaka u kojima su tužioci koji rukovode istragom neadekvatno pripremljeni – upozorio je psiholog Milić.

Disfunkcionalna porodica

Na pitanje zašto se djevojčica povjerila prijateljicama, a ne svojoj majci, Milić odgovara da se po pravilu radi o disfunkcionalnim porodicama.

– Možda je djevojčica i pokušala da se povjeri, ali nije uspjela u tome. Postoje i sumnje u ovakvim i sličnim slučajevima da majke prikrivaju stvari. Suština je u tome da ukoliko nema normalne, fine komunikacije u porodici, onda se ne treba ni očekivati da će se dijete povjeriti nekom od roditelja – objasnio je Milić.

Monstrumu prijeti višegodišnja robija

U skladu sa važećim Krivičnim zakonikom Republike Srpske, ocu monstrumu prijeti višegodišnja zatvorska robija.

Kada je u pitanju sudska praksa, očevi monstrumi osuđivani su u prosjeku na 20 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja djece.

(Srpskainfo)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači