Magazin 25.10.2015.

KUD “Čajavec”: Čuvari tradicije okićeni priznanjima

ČITANJE: 4 minute
cajavec
Kulturno-umjetničko društvo “Čajavec ” iz Banjaluke, dobitnik mnogih priznanja i pobjednik raznih festivala u BiH i inostranstvu, pravi je primjer kako se na najbolji način mogu očuvati stare pjesme, igre i običaji.

Društvo je okupilo u svoje redove ljubitelje tradicije svih uzrasta. Najmlađi članovi imaju pet godina, dolaze osnovci, srednjoškolci, a rekreativno na časove dolaze i oni malo stariji koji bi željeli da nauče poneko kolo. Upis novih članova rade svakog septembra i oktobra.

“KUD ‘Čajavec’ je jedan od vodećih subjekta u kulturno-umjetničkom amaterizmu u Republici Srpkoj i Bosni i Hercegovini. Mislim na postignute rezultate u pogledu visokog kvaliteta prezentacije narodne kulture i narodnosti”, rekao je Momčilo Vesović, direktor KUD-a “Čajavec”, te dodaje da je prvo i osnovno što folklor pruža omladini to što njeguju druženja, koja traju cijeli život.

Ovaj KUD danas ima oko 320 članova i na repertoaru 42 koreografije, potpuno kostimirane, te reprezentativni ansambl narodnih igra i pjesama, ali i omladinski, dječji i seniorski – veteranski ansambl, kao i Veliki narodni i dječji orkestar.

KVALITET JAČI OD LOŠIH USLOVA:

Ansambl ima veoma kvalitetan i brojno bogat fundus narodnih nošnji, s pojedinim primjercima starijim od 80 godina. Bogatstvo se najbolje ogleda kroz mogućnost da se istovremeno može kostimirati oko 750 izvođača.

Ovaj KUD je, pored brojnih nagrada, ove godine osvojio i nagradu na “Dukat festu” u Banjaluci.

Ansambl se naročito ponosi četrdesetodnevnom turnejom po Japanu 2004. godine, gdje je kao najbolji ansambl BiH u 22 japanska grada izvodio cjelovečernje koncerte.

Stekavši epitet “reprezentativni”, ansambl je predstavljao BiH u Izraelu i Kini na najvećoj svjetskoj izložbi “EXPO 2010”.

“I pored sjajnih prezentacija folklorne tradicije naših naroda u Japanu, Kinu i Izraelu i gotovo u svim evropskim državama, društvo se nalazi na margini društvenih događaja, grcamo u dugovima, radimo u neuslovnim prostorijama, borimo se sami da održavamo prikupljene i mukotrpno stečene narodne kostime”, kaže Vesović.

Dodaje da su uprkos svemu jedno od najuspješnijih društava i prvi su ansambl koji je poslije rata izašao na međunarodnu scenu.

“Svake godine idemo na međunarodne festivale, bili smo nekoliko puta u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj, Španiji, Češkoj, Slovačkoj, Italiji… Ove godine bili smo u Portugalu i Švajcarskoj”, ističe Vesović.

Mnogi mladi članovi ovog kulturno-umjetničkog društva su nam kazali da vole to što rade, a pri tome čuvaju tradiciju da se ne izgubi.

ISKUSTVA ČLANOVA:

Ljubav prema folkloru nije nastala odmah, naravno, jer sam baš mlad krenuo da igram, ali vremenom čovjek shvati da je folklor u stvari sastavni dio života. Jako bi mi bilo teško danas sa 26 godina funkcionisati bez njega – rekao nam je Boris Bojić, član reprezentativnog ansambla “Čajavca”, koji je dvije godine u ovom društvu, a folklorom se bavi 15 godina.

Nova poznanstva, zabava, način rekreacije, a uz to i očuvanje tradicije, glavna su obilježja današnjeg folklora.

Kako i sam Boris kaže, raduje ga sve u vezi s ovom vrstom umjetnosti.

-Volim druženja, putovanja, nova prijateljstva i to što, kada sam na probi, kao da sam u nekom drugom svijetu u kojem odmaram od fakultetskih briga i učenja. Jednostavno uživam u svemu tome – od plesanja i pjevanja pa sve do nošenja nošnji koje su veoma vrijedne i dragocjene- kaže Boris Bojić, te dodaje da ako se pravilno postave proriteti nije teško uskladiti folklor i druge obaveze.

Ipak, članovi ovog KUD-a se slažu da folklor nije popularan među mladima u mjeri u kojoj bi trebalo da bude.

-Današnja omladina smatra to kao nešto staromodno i priklanja se više tuđim tradicijama, koje su nametnute sa zapada. Smatram da bi našu tradiciju, običaje i igru trebalo prožeti kroz više pora života, a ne samo male zajednice kao što su folklorna društva- istakao je Bojić.

Dragan Popović, član ovog ansambla od 1997. godine, kaže da ova kulturno-umjetnička društva predstavljaju mnogo za mlade, pogotova za njih koji su više od pola života u folkloru.

“Zaljubi se čovjek u to vremenom, postane ti mnogo bitnije nego druge stvari”, kaže ovaj folkloraš.

Trenutna aktivnost KUD-a “Čajavec” su priprema za godišnji koncert, koji je jedan od najvažnijih nastupa u toku godine, a njima je to važnije nego neki nastupi na međunarodnim festivalima.

-Na našem godišnjem koncertu pokazujemo šta je to što smo u toku ove godine radili i nastojimo da našoj publici pripremimo određena iznenađenja. Naši koncerti u zadnjih deset godina se mnogo razlikuju od drugih ansambala, jer mi kroz naše koncerte uvijek pričamo neku priču- ističe Vesović.

(NN)