Magazin 16.09.2021.

KUD „Piskavica“ na Festivalu srpske trpeze u Beogradu

ČITANJE: 1 minuta

Na Festivalu srpske trpeze, kojem je u subotu, 18. septembra domaćin Beograd, na platou Skadarlije nastupiće i KUD „Piskavica“.

Iz ovog KUD-a je saopšteno da će na ovoj manifestaciji biti predstavljen dio kulturnog identiteta Kozare na štandu sa rukotvorinama, promotivnim materijalom i tradicionalnom hranom, dok će na pozornici posjetiocima biti predstavljen prigodan program, poput običaja krsne slave i zdravice. Nastupiće muška i ženska izvorna pjevačka grupa, solisti na tamburi trožici, te narodni orkestar i vokalni solisti.

„KUD „Piskavica“ je prepoznatljiva po izvornom kulturnom stvaralaštvu i dramskoj sekciji koja izvodi scenske prikaze običaja za publiku i turiste.

-Animacije u etno turizmu naše društvo izvodi u Piskavici kao dio turističke ponude koju su do sada konzumirale hiljade posjetilaca širom svijeta. Festival srpske trpeze je još jedna prilika de se predstavi kulturni identitet Kozare i prikaz slavskog običaja u Potkozarju kao dijela nematerijalnog kulturnog nasljeđa pod zaštitom Uneska – navode iz ovog KUD-a.

Naime, Festival u Beogradu organizuje Udruženje „Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i podršku GO Stari grad (Beograd). Projekat su aktivno podržali Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda i Privredna komora Srbije. Cilj ove manifestacije je doprinos očuvanju gastronomskog nasljeđa i prezentovanje kulture objedovanja ovdašnjih prostora. Želja organizatora je da na jednom mjestu okupi najbolje predstavnike srpske kuhinje, koji će predstaviti različite ukuse naših krajeva. Učešće KUD „Piskavica“ na Festivalu srpske trpeze omogućila je Turistička organizacija Republike Srpske.

(E.M)

Oznake: KUD Piskavica