Vijesti 07.11.2016.

Kuda će ići obilaznica oko Banjaluke?

ČITANJE: 2 minute

U 62 kilometra budućeg autoputa od Banjaluke do Mliništa uključena je izgradnja obilaznice oko grada.

Pošto će se budući autoput najvjerovatnije nasloniti na već postojeći od Gradiške do Banjaluke – plan je da izgradnja obilaznica duga 21 kilometar krene u Glamočanima. Nastavlja dalje preko Bukovice i skreće lijevo prema banjalučkom naselju Kuljani, javlja Alternativna televizija.

Mještani su čuli da bi buduća obilaznica lako mogla da im prođe kroz njihovo naselje. Ne znaju tačnu lokaciju ali vjeruju da bi put, kada i ako se izgradi, lako mogao da prođe dalje, pored Srpskog Milanovca pa sve do Drakulića.

obilaznica-bl-5

I tamo su čuli za buduću obilaznicu, ali im se plan ne sviđa previše. Saša Stijaković iz banjalučkog naselja Drakulić kaže da to što mu budući autoput prelazi tačno preko kuće nije jedini problem.

“Konkretno u mom slučaju kuća se nalazi na zoni autoputa i trenutno u ovoj fazi legalizacije koju sam ja lično pokrenuo – ne mogu je legalizovati zato što je u zoni autoputa, tako su mi rekli u opštini. Apsurdno je to što se spomen kosturnica nalazi na samoj zoni te zamišljene obilaznice tog autoputa”, istakao je Saša Stijaković, naselje Drakulić kod Banjaluke.

obilaznica-bl-6

Vijaduktom dalje, preko Rakovačkih bara, plan je da obilaznica skrene desno gdje bi obišla naselje Lauš, pa sve dalje u pravcu platoa Manjače došla do puta AVNOJ-a. Direktor “Autoputeva” Dušan Topić kaže da je do sada urađena samo početna dokumentacija i da će konačna trasa biti poznata tek kad se napravi glavni projekat. Juče je sa kineskom kompanijom “Pauer Čajna – Sinohidro” potpisan komercijalni ugovor. Čim se dogovori kredit – stižu i prvi bageri.

“Idealno godinu dana od momenta potpisivanja kreditnog sporazuma, a ovaj jučerašnji potpis našeg komercijalnog ugovora bi trebalo da inicira u što skorije vrijeme početak tih završnih pregovora sa kineskom bankom”, izjavio je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

obilaznica-bl-5

Predračunska vrijednost za prvu dionicu je oko 600 miliona evra – a, kad krenu radovi, mogla bi biti gotova za pet godina. Od puta AVNOJ-a, pa sve do Splita – o tome nadležni u Srpskoj maštaju unazad osam godina. Kad i ako se snovi ostvare, bivši ministar saobraćaja izračunao je za koliko bi, u toj varijanti, Banjalučani stigli na more.

“To je sad, ovaj, pitanje o kojem bi trebalo… ali to je manje od dva sata”, rekao je Nedeljko Čubrilović, bivši ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

obilaznica-bl-3

Završetak dionice koja prolazi kroz Srpsku, i najveći optimisti ne prognozraju prije 2030. Na kraju, sve ipak, zavisi i od hrvatske strane – ali i Federacije BiH kroz koju treba da prođe dio puta od Kupresa do granice – tako da će do mora vozači još dugo ići starom relacijom.

(ATV)