Svijet 17.09.2021.

KUGA U LONDONU 1665: Požar, katastrofa ili dar?

ČITANJE: 1 minuta

Na današnji dan 1665. godine, počela je najpogubnija epidemija kuge u Londonu, koja je pogubila preko stotinu hiljada ljudi.

U tada prljavom i gusto naseljenom Londonu u kome su bile izuzetne klasne razlike, kuga nije birala stalež. Od nje su umirali i bogati i siromašni. Doduše, bogati su imali privilegije. Evidentno je bilo da je zaraza lako prenosna, pa su pripadnici viših staleža pokušali izbjeći bolest odlaskom u unutrašnjost, a siromašnima je bio zabranjen izlaz iz grada. Odlaskom gradskih moćnika u unutrašnjost kuga se proširila van samog Londona.

Do tada najpogubnija epidemija natjerala je stanovništvo da ustanovi nova pravila ponašanja. Postojao je karantin, ukoliko bi neko iz kuće bio bolestan, svi ukućani bi morali biti zaključani 40 dana. Takve kuće obilježavao je veliki crveni krst na vratima.

“Skupljači” iz najnižih slojeva išli su ulicom uzvikujući: “Izbacujte vaše mrtve”.

Godinu dana kasnije, London je zadesila velika katastrofa. Katastrofa ili dar? Veliki požar uništio je veći dio grada, ali odnio je samo šest života. Najsiromašnije i najprljavije dijelove grada, progutala je vatra. Sa takvim dijelovima Londona otišla je kuga i nije se vraćala.

(B.M)