Vijesti 17.03.2017.

Kupci na pijaci u Banjaluci: Zbog uštede marke, parkiraju i u dvorišta mještana

ČITANJE: 2 minute

Pijačni dani nedjelja i utorak izazovu kolaps u dijelu Lazareva, a komunalni policajci uslikaju najmanje 30 nepropisno parkiranih vozila.

Dok je većini Banjalučana nedjelja dan za odmor, mještanima ulica u blizini stočne pijace u Lazarevu pretvori se u noćnu moru.

Da bi izbjegli plaćanje parkinga, a automobil ostavili što bliže izlazima iz pijace, vozači zakrče trotoare i zelene površine. Vozila parkiraju i u dvorištima okolnih objekata, ako im se ukaže prilika.

– Svake nedjelje ovde je haos, ali mi smo problem parkiranja u našem dvorištu riješili postavljanjem kapije. Vidim da ni policija ne može da se izbori s njima, iako obično kruže okolnim ulicama kada su pijačni dani i tjeraju i one koje se zaustave na kratko – kaže mještanka Jelena G.

Portir „Željeznica RS“ Jerkan Tejić, nedjeljom osim u zgradi dežura i ispred nje.

Kaže, da su zbog nesavjesnih vozača bili primorani da ograde svoj parking lancima, jer ga nisu mogli drugačije odbraniti.

– Ranije sam vozačima dopuštao da parkiraju u dvorište, kad kažu da će se na pijaci zadržati kratko, ali se onda desilo da šef nije imao gde parkirati svoje vozilo i uvedena je zabrana. Na javnom parkingu, preko puta naše zgrade, najčešće bude slobodnog mjesta, ali nekim ljudima je puno da daju marku za ulaz – kaže Tejić.

Da bi uštedjeli i tu marku, vozači zauzimaju i trotoar preko puta same policijske stanice u Lazarevu i najčešće se ne obaziru ni na patrolu koja kruži i brani im zaustavljanje na ulici.

Banjalučanka Marina S. kaže da se prošle nedjelje dovezla do marketa u blizini pijace u sedmičnu nabavku, ali nije našla slobodno parking mjesto.

– Planirala da sam da se zadržim kratko, pa nisam htjela da platim parkiranje, nego sam kružila dok nisam našla slobodno mjesto na trotoaru i tu sam ostavila automobil, kao i svi drugi – kaže ova Banjalučanka.

U Gradskoj upravi kažu da Komunalni policajci svake nedjelje slikaju nepropisno parkirana vozila, ali ipak vozačima ne mogu da stanu u kraj.

– Apelujemo da građani pozovu komunalnu policiju, ukoliko im vozači nepropisnim parkiranjem zakrče ulaz u dvorišta ili zauzmu zelenu površinu – rekli su u Gradskoj upravi.

Okupirani besplatni parkinzi

Zbog kupaca koji okupiraju pijacu, probleme imaju i tržni centri u neposrednoj blizini.

Vozači se najprije zapute put njihovog, besplatnog parkinga, te ignorišu upozorenje da je namijenjen samo njihovim mušterijama.

Zbog toga su pojedine trgovine parkiranje počele da naplaćuju jednu marku, a drugi zatvaraju kapije, osim jedne na kojoj dežura portir.

(Euroblic)