Biznis 05.07.2021.

KUPIO POZNATU KOMPANIJU: Mate Rimac novi vlasnik “Bugattija”

ČITANJE: 6 minuta

Kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija, a kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology. Nova firma zvat će se Bugatti Rimac.

Priopćili su to danas poslijepodne iz kompanije Rimac Automobili. Time su potvrđena nagađanja da će Rimac preuzeti Bugatti.

Više informacija o ovom velikom događaju bit će objavljeno večeras u Dubrovniku. Najavljeni su govori Mate Rimca, osnivača i izvršnog direktora Rimac Automobila, Olivera Blumea, izvršnog direktora Porschea, te Lutza Meschkea, zamjenika predsjednika i financijskog direktora Porschea. Predstavljanje je zakazano za danas u 20 sati po hrvatskom vremenu.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%. Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti, po kojima je Rimac poznat i kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila, bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila.

Mate Rimac vodiće Bugatti Rimac

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, vodit će Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology. S time, Mate Rimac i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe, koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Rimac Grupa nastavit će s inovacijama, stvaranjem vlastitih hiperautomobila i razvojem sustava i tehnologija za brojne svjetske proizvođače automobila. Takva inovativna tehnologija moći će se primijeniti i u budućim Bugatti modelima, stoji u priopćenju Rimac Automobila.

Oba brenda, Rimac Automobili i Bugatti, unutar nove kompanije nastavit će razvijati modele automobila. U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology tvrtke, kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj, time nastavljajući korištenje povijesne lokacije, koja je neodvojiva od Bugatti brenda. Kampus vrijedan 200 milijuna eura, izgradive površine 100.000 m2, koji bi trebao biti otvoren 2023. godine, bit će baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija. Zamišljen kao jezgra visokotehnoloških inovacija, Rimac kampus okupit će 2500 ljudi vođenih zajedničkom znatiželjom i težnjom da dostignu krajnje granice, prenosi Index.

“Ovo je uzbudljiv trenutak u našoj kratkoj, ali burnoj povijesti”

Komentirajući današnju objavu, Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila, rekao je: “Ovo je uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj povijesti Rimac Automobila. Toliko smo toga prošli u tako malo vremena, ali ovaj novi projekt podiže stvari na potpuno novu razinu. Rimac i Bugatti savršeno se nadopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka tvrtka osvojili smo povjerenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi. S Neverom smo također dokazali da možemo razvijati i proizvoditi izvanredne hiperautomobile, koji nisu samo brzi već i uzbudljivi i visoko kvalitetni. Bugatti ima više od jednog stoljeća iskustva u inženjerskoj izvrsnosti, ali i jednu od najimpresivnijih linija automobila.”

“Nedavno smo predstavili svoj najnoviji hiperautomobil, Neveru, što je naišlo na pozitivne reakcije stručnih medija i automobilskih entuzijasta u cijelom svijetu. Stoga sam iznimno uzbuđen zbog potencijala koje donosi kombiniranje znanja, tehnologije i vrijednosti ova dva nevjerojatna brenda u stvaranju nekih uistinu posebnih projekata u budućnosti. Osim stvaranja novih i uzbudljivih automobila, želimo stvoriti i iznimno uspješnu i profitabilnu tvrtku, koja će biti uspješna i idućih 100 godina”, rekao je Rimac.

“Inspirisao me Nikola Tesla”

Nakon što je vlasnik kompanije Rimac Automobili Mate Rimac objavio kako ova kompanija preuzima Bugatti, u Dubrovniku je večeras održana press konferencija na kojoj su objavljeni detalji saradnje.

Na konferenciji za medije u Dubrovniku, javnosti su se obratili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, te Lutz Meschke, zamjenik predsjednika i financijski direktor Porschea, prenosi Klix.

“Hvala svima i dobro došli u Dubrovnik. Ovaj događaj održavamo na tvrđavi iz 14. stoljeća. Da mi je neko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao. Inspirisao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni automobili mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila”, rekao je Rimac.

Nakon toga, osvrnuo se na početke svog rada.

“Počelo je sa mnom samim u garaži. Kad smo predstavili Concept One, bilo nas je 11. Prošle godine smo premašili 1.000 zaposlenika. Nevera je ostvarenje moje vizije. Uvijek sam ovo htio napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može napraviti ovdje. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to neko ne napravi”, poručio je Rimac.

Pojasnio je kako će se u budućnosti kompanija Rimac Automobili razdvojiti na dvije firme.

“Prva najava je da ćemo razdvojiti Rimac Automobile na dvije firme: jedna će se baviti hiperautomobilima, a druga razvojem tehnologije. S Neverom smo redefinirali ono što automobili mogu. No, mi smo novi u ovom poslu, a malo ko je u historiji automobilske industrije redefinirao ono što je moguće kao Bugatti. Biti ovdje, dijeliti pozornicu s prijateljima iz Bugattija i Porschea, nešto je o čemu nikad nisam mogao ni sanjati”, rekao je Rimac i najavio osnivanje nove kompanije – Rimac Bugatti.

Postat ću šef uprave Rimac Grupe. Bugatti i Rimac će nastaviti kao odvojeni brendovi. Nevjerovatno naslijeđe Bugattija neće biti poremećeno”, rekao je Rimac.

“Naš novi kampus u Hrvatskoj će, kad bude završen, biti novi dom Bugattija. Baterije će se u Hrvatskoj proizvoditi za Bugattije i Rimac Automobile”, rekao je Rimac pa riječ predao Lutzu Meschkeu, zamjeniku predsjednika i finansijskom direktoru Porschea.

“Danas je dobar dan za Rimca, Bugatti i Porsche Grupu. Trebalo je puno vremena dok nismo smislili novu strukturu nove kompanije, trebalo je uvjeriti dioničare. Uvjereni smo da smo dobili dobar rezultat. Profitirat će Bugattijevi kupci. To znači da je osigurana budućnost Bugattija. Mate, želim ti puno sreće!”, rekao je Meschke.

Nakon toga, obratio se i Blume, prvi čovjek Porschea.

“Danas je veliki dan za autoindustriju.Mate Rimac je 2009. bio startup, a danas je jedan od najznačajnijih proizvođača tehnologije za električne automobile, a uz to proizvodi i vrhunske električne hiperautomobile.Izuzetno cijenimo Matu Rimca i njegov tim, oni su pouzdani partner i proizvođač tehnologije. Nova kompanija će u početku proizvoditi Bugatti Chiron i Rimac Neveru. Potom će se ići na proizvodnju hibridnih automobila. Ništa se neće promijeniti što se tiče legendarne kvalitete Bugattijevih automobila”, zaključio je Blume.

(SB)

Oznake: Mate