Magazin 22.02.2016.

Kupite ulaznicu i jedete čokolade koliko želite

ČITANJE: 2 minute
cokolada
Zotter je jedina fabrika u cijeloj Evropi koja koristi ekološke proizvode od zrna do finalnog proizvoda – čokolade.

U gradu Riegersburgu u Austriji nalazi se raj za sladokusce. Fabrika čokolade Zotter otvorena je za posjetioce cijelu godinu, a kupovinom ulaznice stičete pravo da jedete čokolade onoliko koliko god želite, piše Agrobiz.

Fabrika Zoter je jedna od najodrživijih firmi u Austriji, a njihove čokolade postale su kultne. Recept njihovog uspjeha jeste isticanje kvaliteta, različitosti i održivosti u kombinaciji sa umjetnošću i humorom. U Zotteru imaju filozofiju da moraju biti različiti od drugih. Toga se najprije drži direktor Josef Zoter, koji svakodnevno nosi dvije različite cipele i bezbrižno šeta fabrikom pozdravljajući posjetioce. To dokazuju i humorističke skulpture postavljene u fabrici i oko nje koje uveseljavaju djecu i odrasle.

Zoter je jedina fabrika u cijeloj Evropi koja koristi ekološke proizvode od zrna do finalnog proizvoda – čokolade. Proizvode 365 različitih čokolada, pralina i bombona – po jednu za svaki dan u godini. Za to im treba 250 tona šećera, milion litara ekološkog alpskog mlijeka, 129 kilograma originalne vanile i jako puno drugih sastojaka (godišnje).

U auditivno vođenoj turi možete da ispobate 170 vrsta čokolada, od sirove preko gotovih čokolada i pralina do tople čokolade s mlijekom. Na samom ulazu, prije nego što će vam prikazati filmove dobrodošlice i priču o otkrivanju plantaža kakaa u Belizeu, dočekaće vas čokoladni izazov, a zatim krećete na turu – od zrna do čokolade.

Kreativni centar prostire se na 5.200 metara kvadratnih. Svaki tip kakaa posebno se tretira odgovarajućim postupkom za njegov karakter. Iz 400 tona kakaa proizvedu 800 tona čokolade. Ekološki uzgojen kakao dopremaju iz 12 zemalja svijeta, a najponosniji su na kakao iz Belizea koji je najbolji, ali i najskuplji na svijetu.

 (B92)