Biznis 05.03.2016.

Kupujete laptop? Evo kako da ne bacite pare na pogrešan

ČITANJE: 3 minute
laptop kupovina
Dovoljno kompaktan da uvijek može da bude uz vas, a opet, dovoljno svestran da ispunjava sve vaše želje, laptop je najbolji alat za obavljanje ozbiljnog posla ili prostu zabavu. Međutim, kako odabrati pravi?

Postoji veliki izbor veličina i funkcija laptopa i važno je da otkrijete koji je pravi za vas i vaš budžet.

Ovo su neke od ključnih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine laptopa.

Procesor

Procesor predstavlja „mozak“ kompjutera i u velikoj mjeri utiče na njegove performanse. Međutim, u zavisnosti od toga za šta vam je potreban, čak i najjeftiniji model može da vam bude dovoljan.

Evo šta vam je na raspolaganju:

AMD A serija ili Intel Core i3/i5 procesori: Ako tražite kompjuter koji će vam pružiti najbolji odnos cijene i performansi, izaberite Core i5. Core i3 procesor je slabiji, a AMD A serija procesora je manje uobičajena, ali nudi slične performanse.

Intel Core i7: U pitanju je vrhunski procesor za sve one koji žele da igraju najnovije igre i obavljaju zahtjevne zadatke na kompjuteru.

AMD E serija ili Intel Pentium/Celeron procesori: Uglavnom su prisutni u najjeftinijim laptopovima i nude tek toliko snage da možete da gledate video snimke, otvarate tekstualne dokumente i surfujete internetom.

Radna memorija (RAM)

Veliki broj najjeftinijih laptopova dolazi sa 2GB radne memorije i to je dovoljno za najosnovnije korišćenje laptopa. Ako ipak želite da proširite mogućnosti vašeg kompjutera, trebalo bi da razmišljate o 4GB radne memorije dok bi najzahtjevniji korisnici trebalo da traže laptop sa 8GB.

Skladištenje podataka

Još važnije od brzine procesora jesu performanse hard diska. Ako možete da priuštite, i nije vam potrebno mnogo interne memorije na koju ćete snimati fotografije, filmove, igre i programe, odlučite se za laptop sa električnim diskom (SSD) umjesto sa hard diskom (HDD) jer će u tom slučaju sve raditi tri puta brže i imaćete generalno brži kompjuter.

Za šta vam laptop treba?

Displej

Što više piksela imate, više ćete moći da vidite sadržaja na ekranu i biće oštriji. Većina budžetnih laptopova ima displeje rezolucije 1.366 x 768 piksela, ali ako možete da priuštite, preporučujemo vam da se odlučite za panel rezolucije 1.920 x 1.080 piksela (full HD). Ovo je idealna rezolucija za sve koji dosta vremena provode gledajući filmove i igrajući igre.

Skupi laptopovi vrhunskih performansi imaju ekrane znatno većih rezolucija (2.560 x 1.600, 3.200 x 1.800 ili čak 3.840 x 2.160 piksela). Iako nude izuzetno oštru sliku, oni troše više baterije i skraćuju joj trajanje.

Grafička karta

Ako ne igrate zahtjevne igre, montirate video u visokoj rezoluciji ili koristite programe za 3D modeliranje, integrisana grafička kartica (koja dijeli sistemsku memoriju) je sasvim u redu.

Ako imate neku od gore navedenih potreba, AMD ili NVIDIA grafički procesor je ključna stvar. Baš kao što je slučaj sa procesorom, ove kompanije nude širok raspon grafičkih kartica koje će se uklopiti u svaki budžet, i potrebe.

(24sata.rs)