Vijesti 01.02.2016.

Kurc: Politika dobrodošlice izbjeglicama bila greška

ČITANJE: 1 minuta
kurc
Austrijska vlada planira da do 2019. godine protjera 50.000 izbjeglica, što ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra realnim i ističe da je “politika dobrodošlice”, bila greška.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Esterajh”, rekao da je neophodno zaustaviti talas izbjeglica, jer je jasno da će mnoge ostati u zemlji.

Što se tiče ograničenja za prihvat izbjeglica, koji je vlada ograničila ove godine na 37.500, Kurc poručuje da se ono mora ispoštovati.

-Sve drugo bi preopteretilo našu zemlju. SAD prihvataju samo 10.000 izbjeglica, Slovenija svega 1.000. Kod je prošle godine 90.000 izbjeglica podnijelo zahtjev za dobijanje azila. Taj broj zasigurno ne bi mogli ponovo savladati- uvjeren je šef austrisjke diplomatije.

U vezi poruke kancelara Vernera Fajmana da kao ministar inostranih poslova treba da ispregovara sporazume o readmisiji, Kurc uzvraća da svi moraju “vući za istom stranom konopca”.

-Njemačka kancelarka Angela Merkel je lično sa marokanskim kraljem i premijerom odgovarajućih zemalja razgovarala o sporazumima o readmisiji- podsetio je Kurc.

On je izrazio nadu da je kompletna austrijska vlada spoznala da je politika dobrodošlice i želja za prijemom svih izbjeglica bila greška.

(Agencije)