Svijet 04.03.2021.

Kurc povezan s firmom proizvođača maski koju istražuje policija

ČITANJE: 3 minute

U utorak popodne izvršena je racija u proizvodnom pogonu austrijskog proizvođača zaštitnih maski Hygiene Austria.

Mediji javljaju da očito postoji sumnja da je Hygiene Austria maske uvezene iz Kine označila kao austrijske, zamijenivši “MADE IN CHINA” s “MADE IN AUSTRIA”, prenosi index.hr.

Spektakularna racija u Beču

Prema rezultatima istrage, za to su korišteni radnici zaposleni na crno, što je bio još jedan razlog za provođenje ove spektakularne racije. Na dva mjesta – u proizvodnom pogonu u Wiener Neudorfu i sjedištu tvrtke u Ares Toweru u Beču – satima je policija pretraživala prostorije Hygiene Austrije, tvrtke koja je inače podružnica tvrtki Lenzing AG i Palmers Textil AG.

Sumnja se da su “FFP2 maske iz inozemstva” prepakirane na “lokaciji u Austriji i prodavane po višoj cijeni”, navodi policija. Stoga je pretres izvršen nakon odobrenja suca. Prema izvješćima, financije tvrtke su također uključene u istragu.

“Hygiene Austria snažno odbacuje neutemeljene optužbe danas podignute”, stoji u izjavi uprave tvrtke APA-i. “Usko surađujemo s vlastima i učinit ćemo sve da razjasnimo situaciju.” Iz tvrtke Hygiene Austria također izražavaju žaljenje “zbog uvlačenja u trenutne političke sporove”.

Politički eksploziv za Sebastiana Kurca

Doista, istraga protiv tvrtke Hygiene Austria mogla bi postati politički osjetljiva. Bečki list Der Standard piše o “političkom eksplozivu” koji sa sobom nosi istraga.

Naime, Lisa Wieser, osobna asistentica saveznog kancelara Sebastiana Kurca (ÖVP), povezana je brakom s generalnim direktorom Hygiene Austrije Tinom Wieserom. Njezin suprug Luca Matteo Wieser sjedi u upravi Palmersa, suvlasnika Hygiene Austrije.

Liberalna stranka Neos je austrijskom kancelaru već postavila parlamentarna pitanja o navodnoj “vezi njegova ureda i Palmersa”. Kurc i njegov ured tvrde da su saznali za postojanje ove tvrtke iz rasprava u kontekstu Kriznog stožera u Ministarstvu unutarnjih poslova, te da nisu nikako intervenirali u korist Hygiene Austria.

Ipak, mnogi i dalje optužuju Kurca da je njegov tim koristio političke pritiske da pogoduje Palmersu i tvrtki Hygiene Austria.

Bliske veze Kurcove stranke i tvrtke Hygiene Austria

Naime, tijekom posljednjih deset mjeseci Hygiene Austria je usred najveće pandemije ovog stoljeća izgradila modernu proizvodnju maski s nekoliko stotina zaposlenih u Wiener Neudorfu. “Osim stvaranja radnih mjesta, austrijska trgovina hranom, poznate industrijske tvrtke, a time i austrijsko stanovništvo optimalno se opskrbljuju milijunima visokokvalitetnih maski”, hvalila se svojedobno Hygiene Austria.

Vladajući su je tretirali kao simbol onoga što austrijsko gospodarstvo može učiniti u koronakrizi: umjesto da budu ovisni o svjetskom tržištu za nabavu maski, gdje su na početku pandemije prevladavale metode kao na Divljem zapadu, Austrijanci su se mogli prebaciti na kvalitetnu robu iz vlastite države. To je bio deklarirani cilj tradicionalnih tvrtki Lenzing i Palmers, koje su zajedno osnovale Hygiene Austriju LP u proljeće 2020., a to je zvučalo dobro i vladi i stranci Sebastiana Kurca.

U politici je taj potez proslavljen gotovo euforično: savezni kancelar Sebastian Kurc i tadašnja ministrica rada Christine Aschbacher posjetili su proizvodni pogon u blizini Beča, a svratila je i guvernerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner (svi oni su članovi vladajućeg ÖVP-a). No, tvrtka je podržana i izvan sastanaka za odnose s javnošću. U dokumentima kriznog tima u Odjelu za unutarnje poslove može se npr. pročitati: “Primjer potpore gospodarstvu: 4 stroja za proizvodnju maski za Palmers.”

Zbog toga se u austrijskoj opoziciji već dugo sumnja da tvrtka Hygiene Austria ima povlašteni tretman kod vlasti.