KURC: U Evropi nema solidarnosti u ozbiljnim situacijama, imaćemo mnogo diskusija nakon krize

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je da će posljedice korona virusa da se osjećaju mnogo mjeseci i da će poslije borbe sa ovom pošasti svijet izgledati potpuno drugačije.

Kurc je kritikovao nepostojanje saradnje među državama.

– U Evropi vidimo da solidarnosti nema kada postaje ozbiljno, i to će voditi ka mnogo diskusija nakon krize – kazao je on.

– Virus će dugoročno imati posljedicu na to kako ćemo se ophoditi jedni prema drugima i kako ćemo živjeti, koliko smo obazrivi. Takođe će i globalizacija biti sve više analizirana – uvjeren je on.

Kurc je, u intervjuu za “Krone.tv”, ocijenio da će trajati još “veoma, veoma dugo”, dok Austrija ne bude mogla da se vrati u “normalu”.

Objasnio je da će najmanje četiri nedjelje škole biti zatvorene.

Istakao je da virus izaziva nevjerovatne posljedice po privredu i da zbog toga treba učiniti sve da se podrže preduzetnici i osiguraju radna mjesta.

Kurc se zahvalio građanima Austrije što se pridržavaju mera vlade. Za sada, kaže, nije u planu dalje pooštravanje mera.

– Mnogo toga više i ne može da se preduzme – ukazao je on navodeći da je već uvedeno ograničenje slobode kretanja, zatvaranje škola i lokala.

Izrazio je nadu da će mjere djelovati, te je apelovao na građane da dugo izdrže, jer će u suprotnom da se bolest odmah vrati.

– Ograničiti se na dan, dva, ne donosi ništa – poručio je Kurc.

(Agencije)

EPICENTAR U BOČCU: Banjaluku jutros prodrmao zemljotres

Banjaluku je jutros u 7:56 pogodio zemljotres sa epicentrom u regionu Bočca. Bio je jačine od 2,4 Merkalijeva stepena. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti. (ATV)

OD BIJELE TEHNIKE DO GRAĐEVINSKOG MATERIJALA: Dijelu trgovina dozvoljen rad do 15 časova

U Banjaluci je od danas omogućen rad trgovinama bijelom tehnikom, vodovodnim i elektro-materijalom i sanitarijima, keramikom, prodavnicama boja i lakova, auto-dijelova, dijelova za poljoprivredne mašine, građevinskog materijala, te drogerijama. Ovim djelatnostima prošle sedmice dozvoljen je rad odlukom republičkog štaba, a od danas, od 7 do 15 časova, one mogu da rade i u Banjaluci, ali

AMBASADORI ČLANICA EU: BiH će dobiti medicinsku opremu ako pristupi Zajedničkom sporazumu

Svi ambasadori država članica Evropske unije akreditiranih u Bosni i Hercegovini, zatim komandant EUFOR-a i šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler napravili su zajednički osvrt u vezi s aktuelnom situacijom u BiH i u Evropi prouzrokovanom pandemijom koronavirusa. Poslali su važnu poruku za našu državu. Njihovu zajedničku poruku bh.

ŠERANIĆ: Virus potvrđen kod još 42 osobe u Republici Srpskoj

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11

UKC RS: Muškarac (65) iz Laktaša preminuo od korona virusa

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog pola, kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopštio je UKC RS. Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od

Servisne informacije za 7. april

Servisne informacije za utorak, 7. april 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se 2 krivična djela. Javni red i mir je narušavan 9 puta, a napravljeno je 9 prekršaja. Bilo je 9 saobraćajnih nezgoda, 1 lice je lakše povrijeđeno, sve

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz