Svijet 03.01.2021.

KURC: Vakcinacija u Austriji neće biti obavezna, ali nevakcinisani mogu da se suoče sa problemima

ČITANJE: 1 minuta

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da u Austriji neće biti uvedena obaveza vakcinacija protiv virusa korona, ali je ukazao da bi osobe koje se ne vakcinišu mogle da naiđu na probleme.

Kurc je rekao da je vakcinacija lična odluka svakog pojedinca i da Vlada neće uvesti tu obavezu, ali je naveo kako može biti da avio-kompanije ili organizatori manifestacija uvedu takva pravila.

“Mnoge države u pojedinim dijelovima svijeta i sada, prije ulaska, zahtijevaju dokaz o vakcinama, na primjer protiv hepatitisa, malarije ili tifusa. To bi u budućnosti moglo biti slično i za virus korona”, pojasnio je Kurc.

On je istakao da će se, što je prije moguće, vakcinisati, uz obrazloženje da to ranije nije učinio, jer ne želi povlašćeni status.

Kada je riječ o povratku normalnost, austrijski kancelar je ponovio da ne očekuje da će do toga doći veoma brzo.

“Naredni mjeseci će, zbog niske temperature, lošeg imuno-sistema, biti veoma izazovni. Treći talas već sada teško pogađa mnoge zemlje, kao što su Češka ili Holandija”, rekao je Kurc za bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

Poboljšanje situacije očekuje vakcinacijom i rastom dnevne temperature, tačnije na ljeto.

Na pitanje da li bi moglo doći do četvrtog zaključavanja, na primjer u martu, Kurc je odgovorio da to niko ne može da isključi, jer je cilj da se spriječi trijaža na intenzivnoj njezi.

(Srna)

Oznake: Sebastijan Kurc