Region 02.02.2023.

Kurti iznio šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština

ČITANJE: 1 minuta

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznio je danas na sjednici Skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

Prema Kurtijevim riječima, udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu s kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promijeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, “dvije države” i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da prije osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, “nelegalne strukture Srbije na sjeveru” i predato sve nelegalno oružje. Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, “međusobnog priznavanja”.

Šesti uslov Kurtija je da predsjednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.