Region 06.09.2020.

KURTI LJUT ZBOG SPORAZUMA: “Srbi dobili sve, Kosovo ništa”

ČITANJE: 2 minute

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti u objavi na Fejsbuk nalogu poručio je da je  nelegalni kosovski premijer Avdulah Hoti juče u Vašingtonu potpisao sporazum sam sa sobom.

“Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama se nastavlja. Sinoć su u prisustvu predsjednika Trampa nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsjednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom”, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, u tim potpisanim dokumentima nema nijedne tačke vezane za odnose sa Beogradom, koja bi se mogla smatrati postignućem delegacije iz Prištine.

Bivši kosovski premijer iznio je niz kritika na jučerašnji sporazum, za koji je naveo da ide na štetu Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

“Moratorijum na pitanje članstva i osporavanje korišćenja Gazivoda njihovi su ogromni neuspjesi. Svi u našem regionu su svjesni da ‘mini-Šengen’ pomaže hegemoniji Srbije u ovom dijelu Evrope”, istakao je Kurti.

Zločini i ratna šteta, dug koji Srbija duguje, kako je naveo, kosovska delegacija je ignorisala ili zaboravila.

“Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se povećavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, a njihovi problem nisu ni predstavljeni”,  smatra Kurti.

Kako je naveo, Srbija je tražila pristup moru – dobila je, tražila je finansije – dobila je, zatražila je preusmjeravanje željeznice do Merdara – dobila je, tražila je “mini-Šengen” – dobila je, tražila da se skine tačka koja je, između ostalog, podrazumevala priznavanje – i uklonjena je.

– Na međunarodnoj sceni između Srbije i Kosova, Srbija dobija sve što cilja, a Kosovo ništa. Na ekonomskom polju Srbija i dalje dobija više, prihvatanjem njenog hegemonističkog položaja u regionu, slobodan prolaz i trgovinu na Kosovu, pristup moru. Izraelu treba zahvaliti, ali priznanje između Kosova i Izraela je nešto između naših zemalja, uz pomoć Sjedinjenih Država. Srbija nema razloga da bude umješana u kosovske odnose sa Izraelom. Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji – istakao je Kurti.

(N.S/ Banjaluka.net)