Region 22.11.2022.

Kurti otkrio da li će odložiti odluku

ČITANJE: 2 minute

Aljbin Kurti rekao je danas da očekuje da se ispravi greška koju je, kako tvrdi, načinio sef diplomatije EU Žozep Borel tokom sastanka u Briselu.

Kada je, kako kaže, odustao od razgovora za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pokušao da pronađe rješenje samo za registarske tablice.

Kurti je povodom odlaganja odluke o novčanom kažnjavanju za nepreregistrovane tablice, ocijenio da nije vrijeme da se govori o novim odlaganjima, već da se ulože maksimalni napori da se u roku od 48 sati postigne dogovor kako bi se pronašlo rješenje za punu normalizaciju odnosa do marta 2023. godine, što je, kako tvrdi, bio cilj razgovora u Briselu, “a ne da se ograničavamo na stvari kao što je rad s tablicama”.

On je rekao da nije razgovarao sa Borelom nakon jučerašnjih razgovora u Briselu i navodi da su sada SAD u kontaktu sa Briselom.

Kurti je rekao da je optimista da će se naći rješenje u roku od 48 sati, na koliko je, na zahtjev SAD, odložio mjeru izricanja novčanih kazni i naveo da američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer “daje sve od sebe u razgovorima sa Briselom”.

“Od završetka posljednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Borelom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-njemačkog prijedloga kao prijedloga EU.

Kurti je noćas saopštio da prihvata zahtjev SAD i da za 48 sati odlaže mjeru izricanje kazni vozačima vozila koja imaju srpske registarske oznake.

Prethodno je Hovenijer objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rješenje krize na KiM i naveo da su SAD zatražile od vlade u Prištini da odloži za 48 sati primjenu novčanih kazni, kako bi omogućila EU i SAD dalje angažovanje na pronalaženju rješenja.

(Agencije)