Region 05.07.2021.

KURTI SE ŽALIO ZBOG DEČANA: Premijer Izraela ponudio pomoć u “očuvanju spomenika kulture”

ČITANJE: 1 minuta

Izraelski premijer Naftali Benet ponudio je pomoć institucijama u Prištini u očuvanju spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, ističući da Izrael ima veliko iskustvo u zaštiti kulturnih lokaliteta, prenosi RTS.

Benet je Aljbinu Kurtiju ponudio pomoć, navodi RTS, odgovarajući na njegovo pismo upućeno na adrese predsednika i premijera 56 zemalja.

Kurti se u pismu upućenom u maju žalio na odluku organizacije „Evropa nostra“ da manastir SPC Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je „neosnovanom i krajnje politički motivisanom“.

Iraelski premijer je, kako prenosi prištinska štampa, izrazio zahvalnost što je Kurti sa njim i drugim svetskim liderima „podelio svoje stavove o važnoj i delikatnoj temi zaštite kulturnog nasleđa“.

„Izrael će vam rado pomoći u očuvanju spomenika univerzalne kulturne vrednosti, kao i u obraćanju pažnje na njih, i pretvaranju u turističku destinaciju. Imamo veliko iskustvo sa našim kulturnim lokacijama u Izraelu, posebno u Jerusalimu, i ono što znamo u tom pogledu, rado ćemo da podelimo sa vama“, navodi se u pismu Beneta.

U ime izraelske vlade, Benet je izrazio zahvalnost Prištini za otvaranje ambasade u Jerusalimu.

(SB)

Oznake: Aljbin Kurti