Region 07.05.2021.

KURTI: Tužićemo Srbiju MSP-u za genocid, PETKOVIĆ: Neostvarivo

ČITANJE: 3 minute

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je danas da je Vlada počela rad na pripremi optužnice protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde za genocid.

On je, posle sednice Vlade, rekao da su „pripreme gigantske jer se takav slučaj niti sme, niti treba, niti može izgubiti“.

Kurti je rekao da, pre započinjanja dijaloga sa srpskom stranom u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dve zemlje, treba da postoji unutrašnji dijalog sa opozicionim strankama.

On je na konferenciji za medije posle sednice Vlade rekao je da će prvi sastanak sa srpskom stranom održati u junu.

„Imaćemo radnu večeru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žosepom Borelom 18. maja. Sastanak 11. maja se ne održava, jer se održavaju samo sastanci kada se svi dogovorimo i takav sastanak smo ostavili za negde u junu. Danima pre tog datuma bićete obavešteni. Teme rasprave mogu se objaviti samo kada se obe strane slože. Ne postoje teme koje su samo zahtev jedne strane. Imamo još stvari pre nego što stignemo do tamo (dijaloga). Prva je unutrašnja diskusija sa opozicijom i svojevrsna radiografija stanja dijaloga sa Srbijom, u vezi sa dosadašnjim procesom i postignutim dogovorima“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je rekao da vlada na čijem je čelu nije vlada koja vodi dijalog sa Srbijom, a da nema dijaloga u Skupštini Kosova.

„Sastanak koji se održava u Briselu, 18 maja nije dijalog sa Srbijom. Bićemo 6 lidera zemalja zapadnog Balkana. U maju se ne očekuje sastanak, a kamoli novo poglavlje dijaloga sa Srbijom. Naš prioritet je vladin program upravljanja. O njemu takođe moramo razgovarati u Skupštini. Tokom maja sigurno ću održati sastanke sa liderima opozicionih partija. Moram da vidim agendu kada ih mogu što pre održati (sastanke)“, kazao je kosovski premijer i dodao da je o dijalogu potreban nacionalni konsenzus.

Kurti je rekao da za vraćanje mere reciprociteta mora da se pripremi izveštaj o prekršajima koje je počinila Srbija.

„Čak i kada sam poslednji put bio premijer, prošla su dva meseca dok nismo uspostavili reciprocitet, i to postepeno. Ne želimo da iznenadimo međunarodne faktore, već da ih na vreme obavestimo i pripremimo“, rekao je on.

“Pokušaj destabilizacije regiona”

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas najava tužbe protiv Srbije od strane premijera Kosova Aljbina Kurtija neostvariva.

„Kurtijeva najava tužbe protiv Srbije, osim što je neostvariva, budući da samoproglašeno Kosovo nije država, jeste još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na, pre svega, socijalna i ekonomska očekivanja gradjana“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su pretnje tužbama pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, navodeći da Priština „i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju“.

„Ovom prilikom naglašavam da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je deo društva na Kosovu i Metohiji i dalje zarobljen“, rekao je Petković.

(SB)

Oznake: Aljbin Kurti