Vijesti 19.10.2022.

KURTINOVIĆ: Odluka o štrajku nezakonita, banjalučki vrtići sutra moraju da rade

ČITANJE: 1 minuta

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je u izjavi za “Nezavisne” da svi vrtići moraju sutra da rade i primaju djecu.

Kurtinovićeva je pojasnila da je Zakonom o štrajku regulisano da je oblast društvene brige o djeci djelatnost od opšteg interesa, te je u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka potrebno organizovati minimum procesa rada.

Odluka o stupanju u štrajk Sindikata obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske, Sindikalne organizacije JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kako navodi Kurtinovićeva, dostavljena je JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka 12.oktobra 2022. godine.

Kako je navela, u Odluci je precizirano da štrajk počinje u četvrtak 20. oktobra 2022. godine u 06:00 časova.

“Zakonom o štrajku regulisano je da se u djelatnostima od opšteg interesa štrajk najavljuje poslodavcu najkasnije deset dana prije početka štrajka, dostavljanjem pisane odluke o stupanju u štrajk”, pojasnila je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da, kako prilikom donošenja Odluke o stupanju u štrajk od 12. oktobra 2022. godine Sindikat obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske, Sindikalna organizacija JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka nije ispoštovao rokove propisane Zakonom o štrajku, Odluka o stupanju u štrajk je samim tim nezakonita, prenose Nezavisne.

(SB)