Vijesti 20.10.2022.

Kurtinović: Oni koji štrajkuju snosiće sankcije

ČITANJE: 2 minute

Odluka o štrajku nezakonita i oni koji jutros ne rade snosiće sankcije, rekla je direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović.

Sinoć je Centar jasno poslao poruku, koja je istaknuta i na njihovom sajtu, medijima, ali i radnicima i roditeljima da štrajk nije donesen u skladu sa zakonom i da vrtići danas rade, navela je ona.

– Prvenstveno mislim da je ovo apsolutno nekorektno prema roditeljima, našim korisnicima. Ono što je poražavajuće i što se dešava je da unutar jednog objekta imamo kolege koji ne štrajkuju i kolege koji štrajkuju. Na tim objektima je nalijepljeno obavještenje da je od danas štrajk do ispunjenja zahtjeva – izjavila je Kurtinovićeva i dodala da se ne može braniti rad radnicima koji ne žele da štrajkuju.

Kako je Kurtinović naglasila, to je suprotno zakonu o štrajku i kršenje ustavnih prava svakog građanina, odnosno prava na rad.

– Ukoliko neko ne želi da štrajkuje, ne smije mu se osporavati pravo na rad. S tim u vezi, pozvala sam inspekciju da utvrdi činjenično stanje i da interventno izađe na teren. Mi ćemo morati po sili zakona da sankcionišemo sve one koji su nezakonito stupili u u štrajk i onemogućili roditeljima da dovedu djecu u vrtić, stvorili im probleme na poslu i paralisali grad – zaključila je Kurtinovićeva, prenosi Mondo.

Sindikat  Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sinoć su donijeli odluku o generalnom štrajku, da bi se nakon toga oglasila direktorica Centra i gradonačelnik Banjaluke koji su roditelje uvjeravali da je odluka nezakonita i da će vrtići jutros raditi.

Ipak, situacija u vrtićima jutros je uvela zabunu među mnogim roditeljima, jer većina objekata ne radi, ali pojedini ipak primaju djecu.

(A. S.)