Politika 21.09.2020.

Kurtinovićeva četiri godine primala nezakonito uvećanu platu

ČITANJE: 1 minuta

Bivša direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Jelena Kurtinović, četiri godine je nezakonito primala uvećanu platu za 20 odsto, a koju je sama sebi odobrila, saznaje portal CAPITAL.

Prema dokumentaciji u koju je Capital imao uvid, ona je 9. septembra 2016. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je sjela u direktorsku fotelju, sebi povećala platu za petinu, a saradnicima od šest do 10 odsto i tako uvećanu platu primala je sve dok nedavno nije napustila funkciju.

U Odluci koju je sama donijela i potpisala ona se pozvala na Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske iz 2014. godine, prema kojem je imala pravo na povećanje plate u slučajevima kada dolazi do “posebnih opterećenja”, međutim, nekoliko sedmica prije nego što je potpisala ovaj sporni akt, sredinom avgusta na snagu je stupio novi Posebni kolektivni ugovor u kojem nije postojalo bilo kakvo uporište za povećanje plate.

Pored sebe, većom platom je nagradila i koordinatora pedagoško-psihološke službe, šefa tehničke službe, šefa kuhinje i glavnog knjigovođu za deset odsto, te glavne vaspitače u visini od šest do deset odsto, piše Capital.ba

Vršilac dužnosti direktorice vrtića Andrea Dorić, koja je nedavno preuzela dužnost od Kurtinovićeve kaže da nije upoznata sa pomenutom odlukom, ali da će odmah provjeriti o čemu se radi, a u slučaju da je odluka  nezakonita odmah će biti poništena, a odgovorni će biti pozvani na odgovornost i sankcionisani.

Kurtinovićka je u izjavi za Capital.ba rekla da se početka svog mandata više ne sjeća, ali je sigurna da je radila u skladu sa zakonom i propisima.

(N.S/ Banjaluka.net)