Magazin 23.01.2017.

Kustos iz Muzeja RS: Arheolozi odgovaraju izazovima 21. vijeka

ČITANJE: 2 minute

Arheolozi baveći se davno prošlim vremenima i istražujući stare civilizacije moraju da budu u toku savremenih dešavanja i u dosluhu sa modernom tehnologijom.

Upravo o tome stručnjaci iz ove oblasti razgovaraju i u okviru COST projekta “Arheološke prakse i znanja u digitalnom okruženju” (Archaeological practices and knonjledge njork in the digital environment – ARKWORK).

Jedan od sastanaka radne grupe održan je ovog mjeseca u Viljnusu u Litvaniji, a jedan od dva predstavnika Republike Srpske i BiH bila je i kustos arheolog Muzeja RS mr Ivana Pandžić.

– Projekat obuhvata istraživanje razumijevanja značajnih investicija u tehnologiji, infrastrukturi i standardima svih aspekata rada novih arheoloških saznanja. Glavni cilj jeste formiranje transdisciplinarne mreže koja će okupljati znanja pojedinih istraživačkih projekata, nacionalnih inicijativa i projekata EU (u oblasti arheološke proizvodnje znanja i njihove upotrebe) – rekla je Pandžićeva koja je i viši asistent Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Dodaje da je učešće bilo veoma korisno, a prethodnih godina radila je mnogo terenskih istraživanja na domaćem terenu gdje su došli do značajnih otkrića.

– Rad na projektu je podijeljen u četiri grupe: terenska istraživanja, arheološke muzejske kolekcije, arheološka saznanja i zajednica, te arheološka edukacija. Odvija se pojedinačno po grupama, ali i među grupama, kada se razmjenjuju ideje, predlažu zajedničke aktivnosti – kaže Pandžićeva.

Za 2017. godinu planirane aktivnosti obuhvataju rad na saznanjima o terenskim istraživanjima.

– Sljedeći sastanak biće u martu u Frankfurtu kada će se definisati organizacija arheološke škole koja je planirana za novembar u Atini – najavila je Pandžićeva i napomenula da bi cijeli menadžment trebalo da se sastane u narednih 12 mjeseci, a predložena lokacija je Tel Aviv.

Naučne posjete

Ivana Pandžić kaže da u međunarodnom projektu učestvuje 27 zemalja Evropske unije i da je upoznavanje i razmjena saznanja i načina rada sa kolegama jedan od najbitnijih faktora za učesnike.

– Jedna od velikih prednosti ovakvih projekata jesu kratkoročne (do 30 dana) naučne posjete među institucijama kada učesnici imaju mogućnost da borave i rade u partnerskim institucijama drugih zemalja – ukazuje Pandžićeva i podsjeća da projekat traje od oktobra prošle godine i da će biti završen u oktobru 2020.

(Glas Srpske)