Vijesti 16.10.2021.

Kusturić: Helikopterski servis reaguje u roku 10-15 minuta od poziva

ČITANJE: 2 minute

Mi reagujemo u roku od 10 do 15 minuta kad dobijemo poziv. Indikaciju za medicinsku evakuaciju daju nam isključivo doktori kad imamo ugrentnu situaciju, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske u izjavi za ATV nakon što je helikopter ovog servisa juče uspješno transportovao trudnicu iz bolnice u Sarajevu za Zagreb.

“Poenta je da mi u roku od 10-15 minuta možemo da poletimo po pacijenta gdje god da se nalazi i da to uradimo u što kraćem vremenskom roku”, kazao je Kusturić.

On je rekao da su u posljednja tri dana učestali pozivi prema Helikopterskom servisu Republike Srpske za potrebe medicinskog vazdušnog transporta.

“U prethodna tri dana smo imali četiri medicinske evakuacije. Prekjuče je izvršena evakuacija pacijenta iz Foče u Klinički centar Banjaluka. Juče smo imali složen dan, ali smo uspjeli izvršiti evakuaciju trudnice iz Sarajeva u Zagreb. Jutros je obavljena jedna medicinska evakuacija iz Banjaluke ka Trebinju, a upravo je u toku evakuacija iz Tivta ka Banjaluci”, rekao nam je Kusturić dodajući da se radi o građaninu Republike Srpske.

Prema riječima Kusturića primarana funkcija Helikopterskog servisa je spašavanje ljudskih života, te da je ovaj servis na raspolaganju građanima Republike Srpske.

“Kada imamo situacije kao što je bila ova juče iz Sarajeva da je ugrožen život jedne trudnice, kao što je bila situacija sa požarom u Jablanici, Vlada Republike Srpske uvijek u cilju spašavanja ljudskih života stavljala helikoptere Helikopterskog servisa Republike Srpske na raspolaganje. Drago mi je što smo uspješno obavili te evakuacije”, kazao je Kusturić i dodao da se u toku dana znalo dešavati da imaju po dva i više medicinskih transporta.

On kaže da se radi o uglavnom izuzetno teškim slučajevima, a govoreći o jučerašnjem slučaju trudnice Kusturić je rekao da je evakuacija kopnenim putem bila nemoguća zbog trajanja transporta, prenosi ATV.

“Mi imamo odličan tim. Već sedam godina radimo medicinske evakuacije”, rekao je Kusturić napominjući da imaju odličnu saradnju sa UKC-om Republike Srpske i njegovim ljekarima.

Ponovio je da je juče je bila zahtjevna situacija i za medicinsko osoblje koje je bilo u pratnji pacijenta ali i za pilote jer su imali složenu situaciju.

(A.M.)