Vijesti 16.10.2018.

KUSTURICA: Dodik je od selendre Banjaluke napravio grad

ČITANJE: 3 minute

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da, kada bi Milorad Dodik bio glavni preovlađujući ton u BiH, ta zemlja bi za pet godina povećala sve parametre uspješnosti, izašla iz ekonomske krize i pojačala infrastrukturu.

– On na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centrafor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol – rekao je Kusturica za “Večernje novosti”.

On je dodao da će se vidjeti vrlo brzo da Dodik nije problem, kao što ga stranci predstavljaju.

– Rasplet devedestih bio je samo još dokaz da se tamo ratovi ne vode da bi riješili neki problem, nego, kada završe dejstva, čekaju nove ratove da bi riješili nagomilane probleme iz proteklih vremena – smatra Kusturica.

On je ocijenio da je Dodik važan, jer uspijeva da uradi sve što zamisli i da ima nevjerovatnu energiju.

– Jednom je u zoru na Mećavniku za vrijeme Festivala “Kustendorf” pred odlazak na spavanje otpjevao neki krajišku pjesmu. Sve cvijeće u saksijama i na terasi se treslo, a drvo podrhtavalo – naveo je Kusturica.

Istakao je da istinu o stanju u BiH Dodik ponavlja svakodnevno, čineći tako da u teškim okolnostima ona bude dostupna svima na dnevnom nivou.

– Od selendre Banjaluke, on je napravio grad, gdje se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe. Uz stotinjak kilometara auto-puta, uz bolnice i škole, presudno je uticao na stvaranje Andrićgrada kao središta kulture i nauke – kaže Kusturica.

Dodao je da su plate u Republici Srpskoj veće nego u Srbiji ili Rumuniji, iako ne utiču presudno na domaćinsku ekonomiju.

Kusturica je naveo da je početak Dodikovog uspjeha bila dobra saradnja sa Vojislavom Koštunicom i prodaja mobilnog operatera na najbolji način i završila odličnom političkom kooperacijom sa Aleksandrom Vučićem, bez čije podrške ne bi bilo ništa kako jeste.

Kusturica je zahvalio i Vučiću za pomoć koju daje za funckionisanje Andrićgrada.

Što se tiče Vučićeve politike, Kusturica kaže da mu liči na neku vrstu posttitoističke vrste, okreće kompas i na istok i na zapad, ali da misli da će uskoro biti, ako već nije, pritjeran uz zid gdje će morati da odgovori na Kjerkegorino egzistencijalno pitanje “ili-ili”.

– Da li je u ovom svijetu moguće biti neutralan? Ako uspije u tome, prevazići će svoj uzor u politici. On komunicira sa Rusima na ruskom, ali i sa Soroševim sinom na engleskom – rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je njemački kancelar Angela Merkler čestitala makedonskom premijeru Zoranu Zaevu propali referendum, jer je navodno najveći broj stanovnika glasao za promjenu imena i za NATO.

– Laž je njihova istina. Živimo u vremenu postistine – rekao je Kusturica, dodavši da je tako moguća vijest da su u Hrvatskoj zabranili Bajagu, da je zabranjena pjesma “Beogradskog sindikata” o Kosovu “Dogodine u Prizrenu”, koje nema ništa skaradno u sebi, ali puca od istine.

– U Bosni su zabranili gostovanje ruskog pisca Zahara Prilepina kao “prijetnju poretku”, a on je pretnja izvjesnom Draganu Mektiću zvanom Kredenac, čije šarke se baš ne drže dobro, pa na promaji nastaje lupetanje… – kaže Kusturica.

(Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik