Vijesti 11.09.2015.

Kusturica: Nema blokade, ni pljenidbe računa, to su laži

ČITANJE: 2 minute

 

Andricgrad

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je da račun firme “Andrićgrad” nije blokiran, a posebno nema govora o pljenidbi niti bilo čemu što, kako je naglasio, pišu lažljivci po portalima i televizijama koji su nanijeli više štete srpskom narodu nego NATO bombardovanje.

– To je jedno obično laganje koje nema veze sa stvarnošću. Porez na dodatu vrijednost se povlači onog trenutka kada neko podiže novac. Mi smo tako izgradili Andrićgrad. Od milion maraka koje smo platili za materijal i ruke vraćeno nam je 250.000 i taj novac smo dalje ulagali- objasnio je Kusturica.

Na taj način je, kaže on, PDV činio kontinuirano finansiranje tih objekata.

– Mi smo povukli PDV za tri objekta jer su bili u okviru blokova od kojih su neki imali dozvolu- izjavio je Kusturica za Fonet.

Pojedini mediji objavili su da firma “Andrićgrad” treba da plati 1,2 KM poreza, jer je navodno utvrđeno da su zgrade izgrađene bez dozvole.

– Zgrade u Andrićgradu imaju građevinske dozvole, izuzev tri za koje se čekaju da ih država izda, a ta procedura je duža nego što je to u opštini koja ne želi da čuje za nas- istakao je Kusturica, dodavši da je sve u okviru zakona i sve se dešava po proceduri koja je nekad sporija, nekad brža.

Kusturica je naglasio da zgrade u Andrićgradu nisu izgrađene bez dozvole.

– Zahtjevi za dobijanje dozvole su podnijeti državi prije godinu dana, pošto je zaludno bilo šta tražiti od višegradske opštine. Mi smo otišli na vladu i u vladi to traje duže- rekao je Kusturica.

On je naveo da su građevinski objekti u Andrićgradu rađeni u blokovima, pa je svaka mala promjena prouzrokovala i traženje promjene urbanističkih planova.

– U međuvremenu, država koja je dobila od nas molbu da nam izda dozvolu sa projektima koji su dopremljeni mijenjala je prostorni plan, pa smo i mi potpali pod to. Taj jedan blok kuća, za koji je povučen PDV, u procesu je dobijanja dozvole- rekao je Kusturica.

(Agencije)