Magazin 07.01.2016.

Kuvana rakija – omiljeni zimski napitak mnogih

ČITANJE: 1 minuta
kuvana rakija
Šumadijski čaj je tradicionalno srpsko piće koje se sprema u zimskom periodu i najčešće služi tokom praznika i krsnih slava.

Šumadijski čaj ili kuvana rakija je srpski zimski specijalitet koji se obično nudi promrzlim gostima da se ugriju. Iako je ime dobio po dijelu koji je najpoznatiji po proizvodnji rakije, ovaj napitak se sprema u cijelom regionu.

Šumadijski čaj se pravi od “meke” rakije, tj. one koja se dobija nakon prve destilacije, jačine od 10 do 12 gradi. Takva rakija je obično lošijeg kvaliteta, pa je njeno kuvanje idealan način da se iskoristi.

Spremljeni čaj bi trebalo da bude jačine oko 25% alkohola, ali to nikako ne smije da vas zavara. Šumadijski čaj brže “hvata” zbog povećanog sadržaja šećera, ali i brže se od njega trijezni. Ako je pravilno spremljen – nikada od njega ne boli glava.

Evo recepta kako napraviti šumadijski čaj:

U manji metalni sud se stavi šećer oko 0,5 cm da pokrije dno, a zatim se zagrije da se karamelizuje. Kada postane smeđe boje, skine se sa vatre i sipa 2/3 meke rakije i 1/3 vode(ako je rakija jaka mora se povećati količina vode).

Zatim prokuvati dobro, obavezno da provri, poželjno je po proviranju podići sa vatre pa nakon toga opet vratiti da provri… tako 2-3 puta, prilikom čega se oslobodi metil-alkohol.

Nakon toga, vruća rakija se sipa u šolje ili deblje čaše obložene salvetom i tako služi. Udisanje pare je sastavni dio ugođaja da bi se osjetila puna aroma, ali nemojte to raditi naglo i iz neposredne blizine.

Uzdravlje!

(Dnevno.rs)