Vijesti 30.10.2017.

Kuzmići iz naselja Česma napustili kuću koju su branili prijeteći plinskom bocom

ČITANJE: 1 minuta

Porodica Kuzmić iz banjalučkog naselja Česma koja se više od decenije opirala deložaciji iz kuće u tom naselju jutros je dobrovoljno napustila objekat.

Ove izbjeglice iz Hrvatske kuću u Slavonskom Kobašu su mijenjali sa porodicom Budiša iz Banjaluke, ali sud je ugovor osporio i više od decenije trajala je njihova borba da dokažu da je kuća u Česmi pravno njihova.

Kuzmići su odbijali da napuste kuću, čak je Radomir Kuzmić nekoliko puta protestovao pred Palatom predsjednika RS, a sudske izvršioce koji su prošli put došli dočekao je sa plinskom bocom, prijeteći da će se raznijeti.

Prema nezvaničnim informacijama, Kuzmićima su nadležni kupili plac, te su oni pristali da pređu privatno da stanuju, dok im Ministarstvo za izbjeglice RS ne izgradi kuću.

Radomir Kuzmić je, po svemu sudeći najavio da će mirno napustiti kuću, te je na jutros zakazanoj deložaciji daleko manje policije nego ranije.

– Iz kabineta predsjednika RS uplaćeno mi je 25.000 KM za kupovinu placa od 785 kvadrata u blizini stare kuće u naselju. Ugovor je već ovjeren kod notara, i nadam se da će i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS sada ispuniti obećanje  i izgraditi mi kuću preko projekta stambenog zbrinjavanja, što prije – rekao je Radomir Kuzmić, nakon odlaska policije.

Poslije svega nije mu lako što je kuću u kojoj su stanovali godinama morao napustiti i dalje je, tvrdi ogorčen na pravosuđe što su donijeli takvu odluku.

(Blic)