Kvalitet vazduha u Banjaluci na zadovoljavajućem nivou

Kvalitet vazduha u Banjaluci je na zadovoljavajućem nivou. Nema ni približno svakodnevnih zabrinjavajućih vrijednosti, uvjeravaju nadležni, i to oni koji su jedini akreditovani i obučeni za takva mjerenja.

Daleko od toga, pričaju, da nekada ne dolazi do iznadgraničnih vrijednosti, ali su takvi dani rijetkost. Kvalitet mnogo zavisi i od meteoroloških prilika.

“Institut za građevinarstvo je u BiH jedina akreditovana laboratorija, odnosno kuća za mjerenje lebdećih čestica u ambijentalnom vazduhu. Mi u skladu s našim planom mjerenja dostavljamo Gradu Banjaluci sedmodnevne izvještaje koja je bila koncentracija lebdećih čestica, a za ostale polutante dostavljamo im dnevne rezultate, zato što su to referentne metode takve da mi možemo da mjerimo trenutne vrijednosti”, rekao je Siniša Cukić, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo “IG” Banjaluka.

Oni mogu, ali zato niko više ne može. Kada se krene od jedne do druge mikrolokacije, parametri su različiti, zato bilo koje drugo mjerenje, izuzev onoga koje rade u Institutu, ne može biti vjerodostojno. Iz Gradske uprave kažu, i zakonom je propisano ko i na koji način može obavljati ovaj posao.

“Kada smo pogledali sve naše zakonske i podzakonske akte, jednostavno smo vidjeli da to nije moguće, zato što je zakonskim i podzakonskim aktom jasno i precizno definisano ko može da mjeri kvalitet vazduha, na koji način i kojim uređajima. Za to mi nismo ni osposobljeni, ni akreditovani za razliku od ta dva instituta”, rekao je Petar Bilčar, načelnik odjeljenja za komunalne poslove.

Iz Uprave kažu, na sajtu se svakodnevno ažuriraju podaci o kvalitetu vazduha. Tako Banjalučani uvijek imaju uvid u izmjerene parametre kvaliteta vazduha na području svog grada.

(ATV)

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan